Exerciţii terapeutice de respiraţie dupǎ afectarea cu Covid-19

Exerciţii terapeutice de respiraţie dupǎ afectarea cu Covid-19

Adesea, persoanele cu leziune medularǎ prezintǎ dificultǎţi de respiraţie, chiar și tuse, independent de afectarea cu virusul SARS-CoV2. Afectările structurilor și funcțiilor respiratorii apar cu o frecvență mai mare în cazul persoanelor cu tetraplegie. De aceea, o persoanǎ cu leziune medulară poate manifesta o accentuare a acestor probleme respiratorii ȋn urma infectării cu SAR- CoV2.

Exerciţiile terapeutice de respiraţie profundǎ prezentate ȋn acest articol pot fi benefice atȃt pentru persoanele cu leziuni medulare, care prezintǎ dificultǎţi de respiraţie, cât și pentru cei care au suferit o formǎ ușoarǎ sau moderatǎ a bolii Covid -19 și a cǎror capacitate pulmonarǎ este ȋn prezent diminuatǎ.

Beneficii ale exerciţiilor terapeutice de respiraţie profundǎ:

 • introducerea oxigenului adȃnc ȋn plǎmȃni
 • eliminarea mucusului și a secreţiilor
 • creșterea capacitǎţii pulmonare
 • ȋntǎrirea funcţiei diafragmei
 • reducerea sentimentelor de anxietate și stres

De reţinut cǎ exerciţiile de respiraţie nu previn Covid – 19 și nu trebuie folosite ȋn locul purtǎrii mǎștii sau al distanţǎrii sociale. Cu toate acestea, exerciţiile de respiraţie pot ajuta la ȋntǎrirea plǎmȃnilor, ceea ce poate reduce impactul acestei boli asupra sistemului respirator.

O meta-analizǎ din 2019 a 19 studii controlate a observat cǎ tehnicile de respiraţie cu buzele strȃnse aduc mai mult oxigen în plămâni decât poate respirația obișnuită, îmbunătățind astfel ventilația pulmonară, care este capacitatea plămânilor de a elimina dioxidul de carbon și aerul viciat. De asemenea, vă menține căile respiratorii deschise mai mult timp prin reducerea numărului de respirații pe minut.

Exerciții terapeutice de respirație

A. Din poziţia culcat pe spate pe plan ȋnclinat 30̊ (foto)

 1.   Cu mȃna stȃngǎ pe stern (piept) și mȃna dreaptǎ pe abdomen, vȃrful limbii ȋn spatele dinţilor superiori, inspiraţi pe nas profund și expiraţi pe gurǎ, cu gura ȋntredeschisǎ.
  ! Pentru o respiraţie corectǎ, abdomenul este cel care trebuie sǎ se extindǎ ȋn timpul inspirului, ca apoi sǎ se retragǎ pe expir.
  ! Inspirul pe nas ȋncǎlzește și umidificǎ aerul ȋnainte ca acesta sǎ ajungǎ ȋn plǎmȃni.
  ! Acest exerciţiu se poate face și cu introducerea unei pauze, ȋntre inspir și expir, timp ȋn care vǎ ţineţi respiraţia timp de 3 -4 sec.

2. Ȋn general inspirul se va realiza pe 3-4 sec, iar expirul pe durata dublǎ inspirului, adicǎ 3-8 sec.
Fiecare exerciţiu se poate repeta de 3 – 4 ori.

3. Cu ambele mȃini cuprindeţi baza cutiei toracice (ultimele coaste) și inspiraţi pe nas profund, expiraţi prelung pe gurǎ, exercitȃnd ȋn același timp o presiune ușoarǎ pe torace cu ajutorul mȃinilor.

4. Așezaţi o greutate de la 0,5 – 2 kg pe abdomen. Inspiraţi profund pe nas cu gura ȋnchisǎ, urmeazǎ apoi o pauzǎ ȋn care vǎ ţineţi respiraţia timp de 3 – 4 sec. (apnee) și ȋn final expiraţi pe gurǎ prelung.

B. Din poziţia culcat lateral

 1. Așezaţi o pernǎ sub cap și una ȋntre genunchii flectaţi ușor și glezne. Braţul de deasupra ȋntins pe lȃngǎ corp. Ȋn timpul inspirului braţul se ridicǎ ȋntins deasupra capului, iar pe expir coboarǎ pe lȃngǎ corp.

C. Din șezȃnd ȋn scaunul rulant sau la marginea patului

 1. Umerii și mușchii gȃtului relaxaţi. Inspir pe nas (4 sec), cu gura ȋntredeschisǎ și expir pe gurǎ, buzele ȋntredeschise (8 sec.).
 2. Așezaţi mȃna stȃngǎ pe stern (piept) și mȃna dreaptǎ pe abdomen, vȃrful limbii ȋn spatele dinţilor superiori, inspiraţi pe nas profund și expiraţi pe gurǎ, cu gura ȋntredeschisǎ, ȋn timp ce exercitaţi o presiune usoarǎ pe abdomen.
 3. Cu mȃinile la ceafǎ, se executǎ rotaţii de trunchi spre stȃnga și spre dreapta, respirȃnd normal ȋn tot acest timp. Se vor executa cȃte 5 rotiri / parte.
  ! Acest exerciţiu crește mobilitatea coloanei vertebrale și a cutiei toracice.
 4. Așezaţi mȃinile la ceafǎ și inspiraţi profund pe nas, apoi faceţi o pauzǎ de 3- 4 sec. (apnee), apoi expiraţi prelung pe gurǎ, executȃnd și o ușoarǎ flexie de trunchi, dacǎ echilibrul vǎ permite.
 5. Cu braţele pe lȃngǎ corp, ridicaţi umerii ȋn timpul inspirului pe nas și apoi coborȃţi umerii, ȋn timpul expirului pe gurǎ.
 6. Sprijiniţi antebraţele și capul pe o pernǎ, care este așezatǎ ȋn dreptul pieptului,  pe o masǎ/ pat. Inspiraţi pe nas profund, apoi expiraţi prelung pe gurǎ.
  ! Pentru o eficienţǎ sporitǎ vǎ recomandǎm sǎ efectuaţi fiecare exerciţiu de 3- 4 ori, iar acest set de exerciţii de 2-3 ori/ zi , timp de 6-8 sǎptǎmȃni.

Gabriela – kinetoterapeută, și Roxana – instructor de recuperare activă, au ilustrat aceste exerciții în clipul care poate fi văzut pe canalul de YouTube al Fundației Motivation România, urmând link-ul.

! Nu efectuaţi aceste exerciţii și contactaţi medicul dacǎ aveţi: febrǎ, dispnee sau dificultǎţi de respiraţie ȋn timp ce vǎ odihniţi, dureri ȋn piept sau palpitaţii, umflǎturi la picioare apǎrute recent.

! Opriţi-vǎ imediat din efectuarea exerciţiului dacǎ prezentaţi cel puţin unul dintre urmǎtoarele simptome: ameţeli, dificultǎţi de respiraţie mai mult decȃt ȋn mod normal, dureri ȋn piept, piele rece și umedǎ, obosealǎ excesivǎ, bǎtǎi neregulate ale inimii, orice alt simptom pe care ȋl consideraţi o urgenţǎ.

Articol pregătit de: Gabi N.

Surse:

Acest articol nu poate fi reprodus nici integral, nici pe fragmente, fără acordul scris al Fundației Motivation România și menționarea sursei.

Puteti citi tot articolul folosind aplicatia MotiActiv:
Get it on Google Play
Download on the app store
Comments are closed.