Ziua Internațională a Scaunului Rulant

Ziua Internațională a Scaunului Rulant

Odată cu prima zi din martie, facem urări de primăvară și începe entuziasmul zilelor însorite. Noi mai avem un motiv de celebrare pe 1 Martie și îl împărtășim cu tine: este Ziua Internațională a Scaunului Rulant.  Aceasta a fost marcată pentru prima dată în anul 2008, la inițiativa lui Steve Wilkinson, cunoscut în mediile online ca Wheelchair Steve, un promotor al drepturilor persoanelor cu dizabilități. La vârsta de 2 ani, Steve a descoperit că are un diagnostic ce îi afectează mobilitatea și de atunci a folosit diferite echipamente. Dintre toate, scaunul rulant i-a oferit cea mai mare libertate de mișcare și a ales să îi dedice o zi din an, în care toată lumea să conștientizeze importanța lui.

Steve consideră că Ziua Internațională a Scaunului Rulant are trei roluri:

  • Să le ofere persoanelor utilizatoare de scaune rulante ocazia să marcheze impactul pozitiv pe care un scaun rulant potrivit îl are în viața lor. 
  • Să le ofere specialiștilor care furnizează scaune rulante ocazia să celebreze munca pe care o fac și impactul pozitiv pe care aceasta o are asupra altora.
  • Să atragă atenția asupra nevoii de scaune rulante corespunzătoare, într-o lume în care milioane de persoane încă nu au acces la echipamentele de mobilitate de care au nevoie.

Adrian și libertatea de mișcare

Adrian a avut primul contact cu scaunul rulant după trei luni și jumătate de la accidentul auto în care a fost implicat. Până atunci, a stat în pat, la indicația medicilor. „Pentru mine a fost ceva uau, pentru că nu credeam că o să mai pot vreodată să mă ridic din pat. Când am mers prima oară pe holurile spitalului, a fost o senzație superplăcută și mi-a dat putere să merg mai departe. Toate lucrurile legate de scaunul rulant mi le-au spus cei de la Motivation; ei mi-au făcut și o instruire.” 
La cinci ani după accidentul care i-a schimbat viața, Adrian este un om împlinit. În 2020, și-a descoperit pasiunea pentru tuns și a făcut din ea o ocupație. Acum, își împarte timpul între tuns, treburile pe lângă casă, îngrijirea câinilor și activități relaxante cu soția, familia și prietenii. Merge la mall, la piscină, iese în oraș și are un ritm activ. „Fac orice ar trebui să facă un om normal. Mă plimb, merg la evenimente, la terasă. Îmi place foarte mult să înot. Merg la piscină și înot fără niciun ajutor. Cobor din scaunul rulant, mă pun pe marginea piscinei și apoi înot. Orice face un om obișnuit, fac și eu. Eu așa gândesc: pot să fac orice, în afară de a merge pe picioarele mele.”  Povestea lui este aici.

Nevoia de scaune rulante

  • ISWP – International Society of Wheelchair Professionals estimează că 1.5% din populația unei țări are nevoie de un scaun rulant pentru a se deplasa.
  • Raportat la populația țării noastre, asta înseamnă aproximativ 300.000 de români care au nevoie de scaune rulante.
  • OMS – Organizația Mondială a Sănătății estimează că în țările în curs de dezvoltare, doar 10% dintre cei care au nevoie de scaun rulant au acces la un astfel de echipament de mobilitate. 
  • Prin Fondul Scaunelor Rulante, Motivation donează anual peste 1000 de echipamente de mobilitate potrivite, pentru adulții și copiii din România

Pentru persoanele cu dizabilități locomotorii, un scaun rulant potrivit are rolul de a reda libertatea de mișcare. Condiția este să i se potrivească persoanei care îl folosește atât din punct de vedere al dimensiunii, nevoilor, cât și al mediului în care e folosit – la fel cum o pereche de pantofi trebuie să i se potrivească persoanei care o folosește.

Dacă ai nevoie de un scaun rulant sau știi o persoană în scaun rulant care are nevoie de sprijinul cuiva care îi înțelege provocările, îți răspundem la Telefonul Utilizatorului de Scaun Rulant 0800030762, apelabil gratuit de luni până joi între 9:00 și 16:00, iar vinerea între 09.00 și 14.00.

Puteti citi tot articolul folosind aplicatia MotiActiv:
Get it on Google Play
Download on the app store
Comments are closed.