Plajă și mare pentru toți! Plajele accesibile din România

Plajă și mare pentru toți! Plajele accesibile din România

Soare, mare, plajă, nisip și scoici…

Așa este descrisă, cel mai frecvent, vara. Însă o mare parte dintre iubitorii acestui anotimp se gândesc cu melancolie la micile plăceri sezoniere.

În realitate, adesea, plajele sunt imposibil de accesat de persoanele utilizatoare de scaune rulante: roțile nu pot înainta în nisip, iar marea devine un loc lipsit de siguranță.

Vestea bună este că prietenii noștri de la Asociația Împreună pentru Viitor Constanța au transformat melancolia în fericire. Prin proiectul Plajă și Mare pentru toți, au accesibilizat câteva plaje pentru iubitori ai mării din rândul celor care folosesc scaune rulante.


Ce înseamnă, mai exact, această accesibilizare a plajelor?

De-a lungul lor sunt amenajate poteci de lemn late, pentru a evita blocajul roților în nisip și, mai mult decât atât, pentru a preveni degradarea scaunului rulant cauzată de nisipul imposibil de îndepărtat complet.

Scaunele flotabile, partea preferată a fiecărui vizitator, permit deplasarea de la șezlong până în mare, având roți late din plastic rezistent. Aripioarele flotabile le mențin la suprafața apei și împiedică răsturnarea. Acest tip de scaun permite, prin forma sa, ca utilizatorii să aibă o poziție relaxată, ușor pe spate, iar pentru un plus de siguranță este prevăzut și cu centuri pentru corp.

În ceea ce privește accesul la grupurile sanitare, la Plaja Ancuței este o toaletă accesibilizată, ce include bare de susținere, care permit transferul în și din scaunul rulant cu o mai mare ușurință, iar cea de la Blanco Beach este ușor de accesat, ambele fiind spațioase.

Unde sunt localizate plajele accesibilizate?

În acest an, trei plaje sunt deschise publicului, începând din luna iunie:

Accesul la plajă și la echipamente este gratuit pentru persoanele cu dizabilități grave. Persoanele cu dizabilități medii, accentuate sau ușoare au acces la plajă și la scaunele flotabile, dar în cazul lor și a însoțitorilor este necesară achitarea taxei pentru șezlong. Este bine de știut că persoanele cu dizabilități grave au prioritate, locurile fiind limitate.

Colegii noștri din echipele Motivation și o parte dintre participanții la programele noastre, persoane utilizatoare de scaune rulante, s-au bucurat deja de acces la plajele accesibile. De aceea, le suntem recunoscători prietenilor de la Asociația Împreună pentru Viitor Constanța pentru inițiativă și le mulțumim administratorilor Plajei Ancuței, Plajei Blanco și Plajei Lebedelor pentru contribuția lor la creșterea gradului de incluziune a persoanelor cu dizabilități.

Ca să fiți la curent cu noutățile din proiectul Plajă și Mare pentru toți, vă invităm să urmăriți activitatea Asociației Împreună pentru Viitor Constanța pe site și pe pagina lor de Facebook.

Dacă ai nevoie de un scaun rulant sau știi o persoană în scaun rulant care are nevoie de sprijinul cuiva care îi înțelege provocările, îți răspundem la Telefonul Utilizatorului de Scaun Rulant 0800030762, apelabil gratuit de luni până joi între 9:00 și 16:00, iar vinerea între 09.00 și 14.00.

Articol pregătit de Diana I.
Acest articol nu poate fi reprodus nici integral, nici pe fragmente, fără acordul scris al Fundației Motivation România și menționarea sursei.

Puteti citi tot articolul folosind aplicatia MotiActiv:
Get it on Google Play
Download on the app store
Comments are closed.