Prețul decontat de CAS pentru un scaun rulant

Prețul decontat de CAS pentru un scaun rulant

Conform Ordinului nr. 887/2021 pentru aprobarea metodologiei de stabilire a prețurilor de referință și a sumelor de închiriere corespunzătoare categoriilor și tipurilor de dispozitive medicale, tehnologii și dispozitive asistive destinate recuperării unor deficiențe organice sau funcționale în ambulatoriu, în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, publicat în Monitorul Oficial la 29 septembrie 2021, prețul decontat de casele de asigurări de sănătate din România pentru un scaun rulant cu antrenare manuală/electrică este de 859,67 lei. Persoanele cu dizabilități au dreptul la un scaun rulant decontat de Casa de Asigurări de Sănătate o dată la trei ani.

Ce înseamnă scaun rulant potrivit

Nu există un model de scaun rulant care să se potrivească oricărui utilizator. Echipamentul de mobilitate trebuie să fie personalizat și să vină în întâmpinarea nevoilor individuale ale persoanei care urmează să îl folosească. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii un scaun rulant corespunzător:

 • Răspunde nevoilor utilizatorului;
 • Corespunde caracteristicilor mediului în care este folosit;
 • Este potrivit din punct de vedere al mărimii și suportului postural Este durabil și poate  utilizat în condiţii de siguranţă;
 • Este potrivit din punct de vedere al mărimii și suportului postural Este durabil și poate  utilizat în condiţii de siguranţă;
 • Poate  întreţinut și reparat la nivel local.

Fiecare scaun rulant trebuie să aibă pernă, prescrisă în acord cu nevoile persoanei care o va utiliza.

Care sunt pașii pentru a obține un scaun rulant decontat prin sistemul public de asigurări sociale de sănătate?

 1. Adresați-vă unui medic specialist (neurolog/ ortoped/ de recuperare medicală/ alte specialități, după caz) care este în relație contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS), pentru eliberarea unei prescripții/ recomandări medicale pentru scaun rulant;
 2. Depuneți la CAS un dosar pentru solicitarea unui scaun rulant, care să cuprindă:
  • Cerere tip, disponibilă la sediul CAS sau pe site-ul instituției;
  • Prescripția-recomandarea medicală pentru scaun rulant, în original;
  • Copie a cărții de identitate/ certificatului de naștere (în cazul copiilor);
  • Copie a cărții de identitate a reprezentantului legal (dacă este cazul); Uneori, pot fi cerute și alte documente. De aceea, este recomandat ca, înainte de depunerea dosarului, să verificați la Casa de Asigurări de Sănătate de care aparțineți lista completă a documentelor de care aveți nevoie.
 3. CAS analizează dosarul depus și, dacă este aprobat, eliberează o decizie pentru scaun rulant. Aceasta poate fi ridicată direct de la sediul CAS sau puteți solicita să vă fie trimisă la adresa de domiciliu. În termen de maximum 30 de zile de la data depunerii documentației de către persoana cu dizabilități sau reprezentantul legal al acesteia, casele de asigurări de sănătate au obligația să emită decizia ori aprobarea de plată pentru fiecare dispozitiv medical acordat.
 4. Când intraţi în posesia deciziei trebuie să vă adresaţi imediat unui furnizor de scaune rulante care are contract cu CAS, pentru achiziţia scaunului rulant. Decizia are valabilitate de maximum 30 de zile!

Echipamentele de mobilitate care pot fi decontate prin CAS sunt următoarele: scaun rulant cu antrenare manuală / electrică, triciclu (pentru copii), cârje, cadru de mers, baston.

Echipele regionale Motivation vă pot oferi informaţii despre documentele necesare obţinerii echipamentelor de mobilitate și întocmirea dosarului.
De asemenea, Motivation este furnizor de scaune rulante, are contract cu CAS și vă poate oferi sprijin în prescrierea și alegerea unui scaun rulant potrivit.

Telefonul utilizatorului de scaun rulant – 0800.030.762 se adresează persoanelor cu dizabilități locomotorii, care au dreptul la un scaun rulant adaptat și specific nevoilor lor. Numărul este apelabil gratuit de luni până joi, în intervalul 09.00 – 16.00, iar vineri, în intervalul 09.00 – 14.00.

Acest articol nu poate fi reprodus nici integral, nici pe fragmente, fără acordul scris al Fundației Motivation România și menționarea sursei.

Puteti citi tot articolul folosind aplicatia MotiActiv:
Get it on Google Play
Download on the app store
Comments are closed.