Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, 3 decembrie

Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, 3 decembrie

Pe 3 decembrie este marcată Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități. Această zi a for proclamată de Adunarea Generală a Națiunilor unite, în anul 1992 și, în fiecare an, are o temă diferită. Tema din acest an este „Leadership și participarea persoanelor cu dizabilități – către o lume incluzivă, accesibilă și durabilă, post-COVID-19”.

Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități are drept scop promovarea drepturilor și bunăstării persoanelor cu dizabilități, în toate sferele societății, precum și creșterea gradului de conștientizare cu privire la situația persoanelor cu dizabilități, în fiecare aspect al vieții politice, sociale, economice și culturale.

Ce este dizabilitatea?

1 din 7 persoane la nivel mondial are o anumită formă de dizabilitate, conform Raportului Organizației Mondiale a Sănătății despre dizabilitate, publicat în 2011. Oameni pe care îi întâlnim pe stradă, la locul de muncă, prieteni sau membri ai familiei pot avea o anumită formă de dizabilitate. Adesea, aceasta poate să ne rămâne necunoscută, pentru că unele dizabilități se văd, iar altele – nu.

Cel mai des, atunci când ne referim la dizabilitate, ne gândim la o dizabilitate fizică, de auz, de vorbire sau de vedere. Pe lângă acestea, există dizabilități psihice și intelectuale, la fel cum există și dizabilități care au la bază o boală (diabetul, scleroza multiplă și altele). Nu toate dizabilitățile sunt vizibile.

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, este posibil să avem din ce în ce mai des, cu toții, dificultăți de funcționare – mobilitatea, văzul, auzul, slăbesc, în mod firesc, iar uneori aceste afectări se pot transforma într-o dizabilitate.

Așadar, dizabilitatea este o „parte a condiției umane”, așa cum susține Raportul Organizației Mondiale a Sănătății despre dizabilitate.

De menționat și că nu se poate pune semnul egal între un diagnostic și o dizabilitate. Experienta dizabilității se referă la mai mult decât o condiție de sănătate și afectările de structuri ale organismului și funcții, date de aceasta. Ea se relectă la nivelul interacțiunii dintre condiția de sănătate cu factorii de mediu și cei personali. Cu alte cuvinte, mediul în care ne desfășurăm – fie că e vorba de cel fizic, arhitectural, fie că e vorba de atitidinile celor din jur – poate să facă diferența în bine sau în rău, pentru o persoană. Mediul ne poate aduce mai aproape de funcționare sau ne poate îndepărta de ea. O clădire în care accesul se face cu un șir de trepte, fără rampă sau lift, de exemplu, va contribui la adâncirea stării de dizabilitate pentru o persoană utilizatoare de scaun rulant.

În anul 2007, România a semnat Convenția Națiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu dizabilități, iar în 2010 aceasta a fost ratificată de țara noastră. Prin semnarea și ratificarea Convenției, România și-a asumat, la fel ca toate statele membre ale Națiunilor Unite, că va asigura accesul la mediul fizic, social, economic și cultural, la sănătate și educație și la informare și comunicare pentru persoanelor cu dizabilități, astfel încât acestea să se bucure pe deplin de toate drepturile și libertățile fundamentale ale omului.

Convenția Națiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu dizabilități definește dizabilitatea ca fiind un concept în evoluţie şi menționează că aceasta rezultă din interacţiunea dintre persoanele cu deficienţe şi barierele de atitudine şi de mediu care împiedică participarea lor deplină şi efectivă în societate în condiţii de egalitate cu ceilalţi,.

Conform Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilități, persoanele cu dizabilități sunt descrise ca fiind „acele persoane cărora mediul social, neadaptat deficiențelor lor fizice, senzoriale, psihice, mentale și/sau asociate, le împiedică total sau le limitează accesul cu șanse egale la viața societății, necesitând măsuri de protecție în sprijinul integrării și incluziunii sociale.”

Statistici referitoare la persoanele cu dizabilități

Astăzi, populația lumii este de 7 miliarde de oameni și mai mult de un miliard de oameni, sau aproximativ 15% din populația lumii, trăiesc cu o formă de dizabilitate.

  • Din populația de un miliard de persoane cu dizabilități, 80% dintre ele trăiesc în țări în curs de dezvoltare.
  • Se estimează că 46% dintre persoanele cu vârsta de începând cu 60 de ani sunt persoane cu dizabilități.
  • Este probabil ca una din cinci femei să aibă o dizabilitate pe parcursul vieții, în timp ce unul din zece copii este un copil cu dizabilități.
  • La nivel mondial, persoanele cu dizabilități sunt printre cele mai afectate de COVID-19.
  • În România, trăiesc peste 800.000 de persoane cu dizabilități (861.016 – statistica la 30 iunie 2021).

Instrumente utile pentru incluziunea persoanelor cu dizabilități

Pentru a crește șansele de incluziune, accesul la șanse egale și participare activă la viața comunității, este necesar ca persoanele cu dizabilități să își cunoască și ceară drepturile.
Pentru utilizatorii de scaune rulante, Motivation a sintetizat într-un ghid informații despre drepturile pe care le au și modalități în care le pot accesa. De asemenea, persoanele care vor să sesizeze încălcarea unui drept o pot face prîn aplicația Panoul de Bord, în care fost incluse categorii distincte despre Dizabilitate și Incluziune, în cadrul proiectului „Advocacy pentru accesul în comunitate al utilizatorilor de scaun rulant”.

Cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități, Motivation a publicat povești ale unor persoane cu dizabilități locomotorii care și-au depășit limitele și și-au îndeplinit visurile, concentrându-se asupra abilităților pe care le au. Povestea lui Alex, a Danei și a Ștefaniei sunt disponibile pe site-ul nostru și au drept scop să îi motiveze pe alții.

Articol pregătit de: Erika G.

Surse:

  1. Clasificarea internațională a funcționării, dizabilității și sănătății, publicat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).
  2. Raport Mondial privind dizabilitatea, OMS impreuna cu Banca Mondială.
  3. Organizația Națiunilor Unite: https://www.un.org/en/observances/day-of-persons-with-disabilities.

Acest articol nu poate fi reprodus nici integral, nici pe fragmente, fără acordul scris al Fundației Motivation România și menționarea sursei.

Puteti citi tot articolul folosind aplicatia MotiActiv:
Get it on Google Play
Download on the app store
Comments are closed.