Câinii și rolul lor în funcționarea persoanelor cu dizabilități

Câinii și rolul lor în funcționarea persoanelor cu dizabilități

Câinele este considerat prietenul omului. Adesea, câinii sunt văzuți ca fiind animale de companie ideale, loiale, pe care te poți baza, și devin membri ai familiei. Pe lângă asta, ei pot avea și alt rol – acela de a oferi asistență și de a facilita funcționarea persoanelor cu diferite tipuri de dizabilități, inclusiv utilizatoare de scaune rulante. În funcție de tipul de sprijin pe care îl acordă, e nevoie de antrenament prealabil.

Ce tipuri de câini utilitari există, în funcție de categoria de persoane deservită

 1. Câini pregătiți să vină în sprijinul persoanelor cu dizabilități fizice. Sunt instruiți să ridice obiectele care au căzut, să folosească întrerupătoarele electrice, să deschidă uși etc.
 2. Câini pregătiți să vină în sprijinul persoanelor cu deficiențe de auz. Sunt anternați să își avertizeze partenerul în legătură cu diferite zgomote precum – soneria, sunatul telefonului, plânsul copilului, alarme etc., și să îi ghideze spre sursa sunetului.
 3. Câini pregătiți să vină în sprijinul personele cu deficiențe de vedere. Sunt cunoscuți și drept câini ghizi.
 4. Câini pregătiți să vină în sprijinul partenerilor umani, în caz de urgență. Sunt antrenați să le țină companie persoanelor vârstnice și celor cu diabet sau epilepsie și să găsească ajutor, în cazul unor situații de urgență.
 5. Câini pregătiți să vină în sprijinul persoanelor cu autism. Acest tip de câine de terapie este antrenat să reducă comportamentele care țin de stereotipuri și tulburări asociate autismului. Aceste animale formează o legătură puternică și eficientă cu partenerii lor și le permit să își îmbunătățească abilitățile de comunicare. În același timp, sunt eficienți pentru stimularea senzorială și le oferă siguranță partenerilor lor.
 6. Câini pentru terapie asistată. Terapia asistată de animale presupune crearea unei legături strânse între om și animal, în scopuri terapeutice și/ sau educative. Câinii de terapie sunt folosiți atât pentru persoanele cu dizabilități psihice, cât și pentru cele cu dizabilități intelectuale. De asemenea, sunt prezente adesea în centre de îngrijire, centre sociale, de dezintoxicare sau pentru combaterea unor dependențe.

Avantajele de a avea un câine utilitar pentru persoanele cu dizabilități locomotorii

 1. Ajutor în activitățile zilnice
  Câinii utilitari sunt foarte bine antrenați și pot oferi ajutor în treburi zilnice precum deschiderea ușilor, folosirea întrerupătoarelor electrice, ridicarea obiectelor căzute. Uneori, pot chiar să ajute cu punerea hainelor la spălat sau preluarea lor după uscare. De asemenea, pot ajuta prin apăsarea butoanelor de la lifturi sau de la semafoare.
 2. Sprijin fizic
  Pentru un plus de siguranță, când vine vorba de manevrarea scaunului rulant, de exemplu, de transfer sau alte situații, câinii utilitari pot ajuta pentru păstrarea echilibrului și prevenirea căzăturilor. Pot ajuta chiar și cu propulsia scaunului rulant pe un drum mai aglomerat, dacă sunt câini de talie mare și au un ham.
 3. Companie
  Câinii sunt cunoscuți pentru faptul că sunt prietenoși și loiali. Când nu sunt concentrați pe rezolvarea unei sarcini, vă puteți bucura împreună de locurile pe care le vizitați. Un câine utilitar poate reduce semnificativ sentimentul de singurătate.
 4. Independență
  Cu sprijinul unui câine utilitar, nu mai e nevoie ca persoana să solicite atât de des ajutorul unei alte persoane pentru mici sarcini, precum închiderea și deschiderea ușilor. Se poate baza pe câinele său și pot face echipă împreună pentru un plus de independență.
 5. Încredere

Un câine primește de obieci multă atenție, atunci când își face apariția într-un loc, și poate fi cel care facilitează startul conversației dintre partenerul său și alte persoane. Este important de precizat că nu e potrivit ca un câine utilitar să fie distras de la activitatea sa prin mângâieri, joacă și altele.

Top 10 activități pe care un câine utilitar le poate face cu succes, pentru a veni în sprijinul partenerului său utilizator de scaun rulant

Sunt multe feluri în care un câine de asistență poate veni în sprijinul unei persoane utilizatoare de scaun rulant. Scopul este să îi ofere sprijin în activitățile zilnice, astfel încât să crească gradul de independență a partenerului uman și acesta să conteze cât mai puțin pe ajutorul altor oameni. Iată 10 dintre lucrurile pe care un câine utilitar antrenat corespunzător le poate face cu succes:

 • Ridicarea și aducerea obiectelor căzute
  Uneori, din motive care țin de afectarea mobilității, a forței, a echilibrului sau de deformări posturale fixe, utilizatorii de scaune rualnte nu pot să se aplece după obiecte care au căzut sau care pur și simplu nu le sunt la îndemână. În astfel de situații, ajutorul unui câine utilitar este foarte important. Câinii utilitari pot fi antrenați pentru a cunoaște locul unor anumite obiecte – precum medicamentele sau telefonul, și a le aduce la solicitarea partenerului. De asemenea, pot aduce chiar echipamente asistive, la care partenerul nu ajunge cu ușurință – un baston, o cârjă etc.
 • Ajustarea poziției partenerului
  Câinii utilitari pot fi antrenați să-și ajute partenerul să revină la poziția inițială după o căzătură. De asemenea, pot să ridice o mână care a căzut de pe suportul de brațe al scaunului rulant, dacă persoana nu reușește să facă acest lucru singură. În unele situații, pot fi antrenați pentru a ridica și coborî suporturile de picioare ale scaunului rulant.
 • Cărat
  Un alt ajutor pe care îl pot oferi câinii utilitari în cazul persoanelor utilizatoare de scaune rulante ar putea fi cel de a căra bagaje sau cumpărături, chiar sticle de apă (cu ajutorul gurii). Acest tip de sprijin poate fi foarte important pentru cei care au mâinile ocupate pentru a propulsa scaunul rulant sau pentru cei care nu pot prinde anumite obiecte din cauza afectărilor de mobilitate la nivelul mâinilor.
 • Închiderea și deschiderea ușilor
  Folosind un mâner, câinii utilitari pot deschide tot felul de uși, de la cele obișnuite, până la uși de frigider sau de dulap. Pot deschide ușile mari, dacă se ridică pe picioarele din spate și folosesc labele din față să împingă ușa. Pentru a închide o ușă, uneori pot avea nevoie doar de o împingere cu nasul. De asemenea, câinii utilitari pot să apese butoanele de la lift sau cele de la usile accesibile, care permit intrare persoanelor cu scaune rulante. Acest tip de ajutor e foarte util pentru persoanele care au echilibrul afectat și nu se pot apleca să prindă mânerul ușii, ca să o tragă și să o închidă, pentru cei care au forța afectată și nu pot împinge o ușă pentru a o deschide, precum și pentru cei care au mobilitatea afectată la nivelul degetelor și al mâinilor și nu pot folosi cu ușurință mânere sau butoane.
 • Împingerea scaunului rulant
  Este o sarcină pe care o pot îndeplini câinii utilitari pentru partenerii lor, dacă aceștia folosesc scaune rulante cu anternare manuală. Totuși, depinde de tipul de teren și de distanță. Nu se recomandă îndeplinirea aceste acțiuni pe teren accidentat sau abrupt din motive de siguranță – atât a partenerului uman, cât și a câinelui.
 • Aprins și stins lumina
  Această acțiune poate fi întreprinsă de câinele utilitar cu ajutorul dinților și al labelor. Orice câine utilitar, indiferent de talie, poate fi antrenat pentru a oferi acest tip de sprijin și pentru a porni și opri o lampă/ veioză cu buton.
 • Dezbrăcare
  Câinii utilitari pot fi antrenați să le ofere sprijin partenerilor pentru a se descălța sau pentru a-și da jos șosetele, pantalonii, haina, trăgându-le ușor, cu dinții.
 • Asistență pentru spălarea hainelor
  Câinii utilitari pot să pună în mașina de spălat și în uscător haine, să le ia, să mute coșul de rufe dintr-un loc în altul.
 • Sprijin la transferul în și din scaunul rulant
  Câinele își poate ajuta partenerul să se transfere oferind mai multă stabilitate scaunului rulant. Este foarte important ca partenerul să nu se sprijine pe câine cu toată greutatea, ca să nu-l rănească.
 • Accesarea ghișeelor înalte
  Un câine utilitar de talie mai mare poate să ajungă cu ușurință la ghișee prea înalte pentru o persoană utilizatoare de scaun rulant, dacă se ridică pe picioarele din spate. Poate astfel să faciliteze intreacțiunea partenerului uman cu persoana din spatele ghișeului.

Caracteristicile câinilor de asistență

Câinii ce oferă asistență nu trebuie să fie neapărat de o anumită rasă, dar ar trebui să fie ascultători, calmi, afectuoși și de încredere pentru a interacționa în medii sociale diferite fără probleme. Alte calități căutate la animalele de asistență sunt capacitatea mare de învățare, atitudinea neagresivă, reacțiile bune la sunete și semnale.

Printre cele mai selectate rase de câni utilitari și de terapie se numără Golden Retriever, Labrador, Malinois belgian (inteligent și foarte capabil fizic) și Malamut de Alaska (loial, muncitor și foarte blând).

Perioada de antrenament pentru câinii de asistență și terapie este de obicei lungă, minim 6-12 luni. Animalele sunt, în general, selectate ca pui și adoptate de proprietarul lor în timpul instruirii sau după încheierea procesului. În unele cazuri, câinele poate fi deținut deja de o persoană cu dizabilități și apoi să intre în procesul de instruire.

Unele asociații lucrează, de asemenea, cu câini abandonați, dacă aceștia au trăsăturile necesare care le vor permite să fie instruiți pentru a deveni câini de asistență.

Antrenamentul câinilor de asistență constă în a-i învăța cum să întreprindă sarcini care să-l ajute pe viitorul proprietar în viața de zi cu zi și cum să-și protejeze proprietarul sau să cheme ajutor, la nevoie.

In România, organizația care derulează un program de terapie asistată de animale cu ajutorul unor câini ai străzii, salvați și antrenați pentru a oferi sprijin, este Animal Society.  „Câini pentru oameni”, singurul proiect de terapie asistată de animale cu câini metiși din România. A debutat în 2004 și prin intermediul lui primesc sprijin copii cu dizabilități și vârstnici instituționalizați. Tibi a fost primul maidanez nu doar salvat de pe stradă, ci și antrenat ulterior pentru a devenit un bun câine de terapie. După decesul lui, alți cinci câini salvați fie din adăposturi, fie direct de pe stradă duc munca bună mai departe .

Pe lângă terapia cu vârstnici instituționalizați și copii cu dizabilități, proiectul derulat de Animal Society include, de câțiva ani, și un program de tot mai mare succes, care presupune interacțiunea cu studenți în timpul sesiunii de examene. “No Stress with Four Paws” este încercarea Animal Society de a le arăta adolescenților care trec prin stresul sesiunii că există lumină nu doar dincolo de sesiune, ci chiar în timpul acesteia, atunci când sunt înconjurați de ființe care îi iubesc și îi susțin.

Animal Society desfășoară, în parteneriat cu Primăria Galați și Help Lăbuș, un proiect de manager uman al populației canine, care are drept scop reducerea numărului de câini fără stăpân, creșterea adopțiilor și bunăstarea animalelor de companie.

Articol pregătit de:
Erika G., Fundația Motivation România

Surse:

 1. https://canine.org/assistance-dogs/
 2. https://anythingpawsable.com/10-service-dog-tasks-for-handlers-with-wheelchairs/
 3. https://automobility.com.au/benefits-of-having-an-assistance-dog-for-wheelchair-users/

Acest articol nu poate fi reprodus nici integral, nici pe fragmente, fără acordul scris al Fundației Motivation România și menționarea sursei.

Puteti citi tot articolul folosind aplicatia MotiActiv:
Get it on Google Play
Download on the app store
Comments are closed.