Aplicația Panoul de Bord – utilă pentru sesizări privind încălcarea dreptului la accesibilitate

Aplicația Panoul de Bord – utilă pentru sesizări privind încălcarea dreptului la accesibilitate

Vești bune! Începând din luna aprilie, puteți face sesizări legate de încălcarea dreptului la accesibilitate folosindu-vă doar de telefonul mobil și aplicația Panoul de Bord! Aplicația Panoul de Bord este dezvoltată de Asociația Segoia și facilitează trimiterea de petiții și solicitări cu valoare juridică. Ea poate fi descărcată gratuit pentru sistemele de operare Android și iOS.

Recent, aplicația Panoul de Bord a fost dezvoltată prin adăugarea unei noi categorii denumite Dizabilitate și incluziune. Pentru moment, prin accesarea ei pot fi făcute sesizări legate de accesibilitate. Sesizările și petițiile făcute de cetățeni (cu sau fără dizabilități) privind problemele de accesibilitate sunt direcționate către Agențiile Județene de Plăți și Inspecție Socială, care sunt avizate să ia măsuri în vederea remedierii acestora.

Prin aplicația Panoul de Bord, persoanele cu dizabilități vor putea să semnaleze mai ușor problemele de accesibilitate cu care se confruntă în viața de zi cu zi și care reprezintă bariere majore pentru incluziunea lor. Aplicația permite transmiterea coordonatelor GPS ale locului în care sunt sesizate neregulile și a fotografiilor care ilustrează situația descrisă. De asemenea, aplicația proteajează datele cu caracter personal și permite revenirea utilizatorului pentru actualizarea informațiilor despre sesizarea depusă – de ex., prin adăugarea numărului de înregistrare sau a răspunsului primit.

Adăugarea categoriei Dizabilitate și incluziune a avut loc în cadrul proiectului „Advocacy pentru accesul în comunitate al utilizatorilor de scaun rulant”, implementat de Fundația Motivation România în parteneriat cu Asociația Segoia, cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

În perioada următoare, Fundația Motivation România și Asociația Segoia își propun să dezvoltăm alte trei tipuri de sesizări în categoria Dizabilitate și incluziune, care să acopere și alte domenii de interes pentru persoanele cu dizabilități, precum accesul la echipamentele de mobilitate și asistive, educație sau angajare. De asemnea, aplicația Panoul de Bord va fi conectată cu aplicația MotiActiv, pentru a fi la îndemâna utilizatorilor interesați.

Prevederi legale privind accesibilitatea

Legea 448/ 2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap prevede obligația autorităților publice de a asigura accesul persoanelor cu dizabilități la mediul fizic, informațional și comunicațional. Astfel, conform cap IV, art. 61 din Legea 448/ 2006, autoritățile publice au obligația să promoveze și să implementeze conceptul Acces pentru toți, pentru a împiedica crearea de noi bariere și apariția unor noi surse de discriminare; să sprijine cercetarea, dezvoltarea și producția de noi tehnologii de informare și comunicare și tehnologii asistive; să faciliteze accesul persoanelor cu dizabilități la noile tehnologii; să asigure accesul la informațiile publice pentru persoanele cu handicap; să asigure interpreți autorizați ai limbajului mimico-gestual și ai limbajului specific persoanelor cu surdocecitate; să proiecteze și să deruleze, în colaborare sau în parteneriat cu persoanele juridice, publice ori private, programe de accesibilitate sau de conștientizare asupra importanței acesteia.

Conform art. 62 al aceleiași legi, clădirile de utilitate publică, căile de acces, clădirile de locuit construite din fonduri publice, mijloacele de transport în comun și stațiile acestora, taxiurile, vagoanele de transport feroviar pentru călători și peroanele principalelor stații, spațiile de parcare, străzile și drumurile publice, telefoanele publice, mediul informațional și comunicațional trebuie să fie adaptate conform prevederilor legale în domeniu, astfel încât să permită accesul neîngrădit al persoanelor cu dizabilități.

Normele de proiectare pentru asigurarea accesului persoanelor cu dizabilități sunt descrise în Normativul privind adaptarea clădirilor civile şi spaţiului urban aferent la nevoile individuale ale persoanelor cu dizabilități (NP 051-2012).

Articol pregătit de Erika G.
Acest articol nu poate fi reprodus nici integral, nici pe fragmente, fără acordul scris al Fundației Motivation România și menționarea sursei.

Puteti citi tot articolul folosind aplicatia MotiActiv:
Get it on Google Play
Download on the app store
Comments are closed.