Construirea unei rampe de acces (video)

Construirea unei rampe de acces (video)

Pentru o persoană utilizatoare de scaun rulant, accesibilitatea este un aspect foarte important, atât în propria locuință, cât și în comunitate. Accesul neîngrădit este o primă condiție pentru o viață activă și independentă. Construcția unei rampe conforme trebuie să se bazeze pe anumite specificații pentru ca, la final, rezultatul să fie cel urmărit, adică o rampa pe care un utilizator de scaun rulant să o poată folosi în condiții de siguranță maximă.

În construirea unei rampe trebuie să se țină cont de următoarele aspecte:

  • siguranță
  • dimensiuni (lungime/lățime)
  • înclinație
  • materiale folosite
  • configurația terenului

Dimensiuni și înclinație

E important să se țină seama de câteva reguli în proiectarea unei rampe, pentru ca dimensiunile ei să o facă utilizabilă. O rampă prea abruptă, prea scurtă sau prea îngustă, la fel ca o rampă care se oprește într-un zid, este inutilă și devine un obstacol în plus în calea utiliztorului de scaun rulant.

Astfel, rampa trebuie să fie suficient de lata pentru a permite urcarea cu scaune rulante de diferite dimensiuni (conform nevoilor utilizatorului) și suficient de lungă pentru a putea fi urcată fără risc de răsturnare sau accidentare. În ceea ce privește lățimea, este recomandat ca aceasta să fie de 1.20 m.

Lungimea rampei și înclinația sunt în strânsă legătură, interdependente. Conform Normativului privind adaptarea clădirilor civile şi spaţiului urban aferent la nevoile individuale ale persoanelor cu dizabilități (NP 051-2012), pentru denivelări mai mari de 20 cm, panta maximă a rampei trebuie să fie cuprinsă între 5% și 8%, în timp ce, pentru denivelări mai mici de 20 cm, panta maximă a rampei de acces poate fi 15%, pentru a permite accesul în siguranță.

De exemplu:

  • pentru un obstacol cu înălțimea de 30 cm, lungimea rampei trebuie să fie între 3.75 m (caz în care panta este de 8%) și 6 m (caz în care panta este de 5% și rampa este mai lină).
  • pentru un obstacol cu înălțimea de 12 cm, rampa va avea lungimea de 80 cm (caz în care panta este de 15%).

Lungimea maximă a unei rampe, în proiecție orizontală, va fi de 10.00 m pentru rampe cu panta de 5% și 6.00 m pentru rampe cu panta de 8%. Peste aceste lungimi, se va întrerupe rampa cu o platformă orizontală – podest intermediar cu lungimea de 1.50 m, după care se continuă rampa. (ilustrație în video).

Când diferențele de nivel sunt mai mari și, deci, sunt necesare mai multe rampe, acestea nu trebuie să fie una în continuarea celeilalte, ca să fie prevenite acciedentele prin frânare bruscă. Ele vor fi decalate, întoarse cu 90 de grade sau 180 de grade în zona platformei orizontale.

Siguranță

Siguranța este în strânsă legătură cu dimensiunile rampei. E important ca rampa să aibă o deschidere suficientă la stradă sau curte și să aibă lungimea potrivită, pentru a conferi siguranță.
De asemenea, suprafața rampei trebuie să fie aderentă pentru a preveni alunecarea.

La diferențe de nivel mai mari de 20 cm și pentru lungimi de minim 2.00 m în proiecție orizontală, rampele vor fi prevăzute cu balustrade. Pe ambele laturi ale rampei, trebuie să existe sprijin pentru mână, la înălțime accesibilă  atât adulților (înălțime de 90 cm – 1.00 m), cât și copiilor (60-75 cm).

Marginile rampelor vor avea un rebord continuu cu înălțimea de 10 cm, ca să prevină alunecarea roților scaunului rulant.

Respectarea regulilor de proiecție, a dimensiunilor și a recomandărilor de materiale utilizate – toate acestea sunt importante și pentru rezistența rampei.

Materiale folosite:

Materialele folosite în construcția unei rampe pot fi diverse, dar trebuie să fie de calitate, indiferent de alegere. O rampă poate fi construită pe structură metalică sau din beton cu armătură. Atenție la rampele din lemn, care, neîntreținute corespunzător, pot crește riscul de accidentare.

Configuratia terenului și forma rampei:

În funcție de terenul pe care se va construi rampa și de spațiul avut la dispoziție, aceasta poate fi în formă de U, L sau dreaptă. În funcție de lungime și înălțime, poate avea sau nu podest intermediar de staționare.

Acestea sunt doar câteva recomandări legate de proiectarea unei rampe de acces. Mai multe informații pot fi consultate în Normativul privind adaptarea clădirilor civile şi spaţiului urban aferent la nevoile individuale ale persoanelor cu dizabilități (NP 051-2012), care reprezintă și sursa principală a acestui articol.

Articol scris și ilustrat de Alin A.
Sursă: Normativul privind adaptarea clădirilor civile şi spaţiului urban aferent la nevoile individuale ale persoanelor cu dizabilități (NP 051-2012)

Acest articol nu poate fi reprodus nici integral, nici pe fragmente, fără acordul scris al Fundației Motivation România și menționarea sursei.

Puteti citi tot articolul folosind aplicatia MotiActiv:
Get it on Google Play
Download on the app store
Comments are closed.