Pe Camino de Santiago, în scaun rulant. Experiența Ștefaniei

Pe Camino de Santiago, în scaun rulant. Experiența Ștefaniei


Avem convingerea că un scaun rulant potrivit nevoilor utilizatorului poate să îi redea acestuia libertatea de mișcare. Mulți dintre prietenii noștri își trăiesc visul de o viață din scaun rulant. Au ales să-și folosească abilitățile, să se adapteze și să funcționeze, cu îndrumarea potrivită.

Este și cazul Ștefaniei, prietena și voluntara Motivation, recent întoarsă dintr-o călătorie pe Camino de Santiago. Povestea aventurii ei, descrisă mai jos, este prima dintr-o serie de articole despre viața activă în scaunul rulant, cu experiențe relatate chiar de cei care le-au trăit.

Î: Ștefania, spune-ne puțin despre tine. Cine ești, ce faci și, dacă vrei să împărtășești, de când folosești un scaun rulant?
R: Sunt Ștefania-Otilia Man, am 40 de ani și sunt mama a 4 copii. Sunt asistent medical pensionat, voluntar la Motivation și folosesc un scaun rulant de 9 ani.

Î: Cum a venit ideea aventurii pe Camino de Santiago?
R: Știam despre Camino deoarece am locuit în Spania 8 ani. Eu și soțul meu ne gândeam și planificam de mult să mergem pe Camino de Santiago, pentru aniversarea căsătoriei.

Î: Care a fost cea mai mare provocare pentru tine, în această călătorie? Ce te-a ajutat cel mai mult să o duci la capăt?
R: Una dintre cele mai mari provocări ale aventurii a fost mersul pe teren accidentat kilometri întregi, pe arșiță. Soțul meu, Vasile, a fost, fără îndoială, cel care m-a ajutat cel mai mult sa duc la capăt călătoria.

Î: Cum te-ai descurcat? Cum a fost din punct de vedere al accesibilitatii traseului si al spatiilor de cazare ?
R: Cea mai mare parte din Camino de Santiago, ruta franceză, este un traseu accesibil persoanelor cu dizabilități, în mod normal. Din cauza pandemiei, însă, călătoria mea a fost puțin mai grea din punctul de vedere al cazărilor accesibile (nu toate albergue – refugiile turistice erau deschise, iar în unele localități nu era deschis niciunul). Uneori, am fost nevoiți să mergem mai mult decât ne calculaserăm pentru ziua respectivă, dar ne-am descurcat. Motivația și bucuria de a ne trăi visul au fost mai puternice decât obstacolele.

Î: Câți km ați parcurs și cât a durat călătoria? Dar planificarea ei?
R: Am parcurs efectiv 700 de km pe Camino. Noi, venind din România, am ales ruta Baia Mare – Zaragoza și din Zaragoza am mers în Pamplona, de unde am început propriu zis Camino. Punctul final al traseului a fost, desigur, Santiago de Compostela. Călătoria ca un întreg a durat o lună de zile, iar planificarea, din cauza pandemiei, a durat mai bine de jumătate de an (din cauza anulării zborurilor).

Î: Care e cea mai frumoasă amintire pe care o păstrezi din această aventură?
R: Cred că cel mai frumos moment al întregii călătorii a fost la aprox 5 km de Santiago, pe Monte do Gozo; în depărtare se vedeau turlele catedralei din Santiago, voi păstra mult timp în amintire imaginea aceasta și starea de bine pe care mi-a dat-o.

Î: Poți să ne spui care e următoarea călătorie de pe lista ta?
R: În 2021 intenționez să merg în Portugalia pentru a parcurge Camino de Santiago – traseul portughez, care are o distanță de aproximativ 900 km. Sigur că asta depinde și de resursele pe care le voi avea la dispoziție.

Î: Ce sfaturi i-ai da cuiva care vrea să plece la drum și ezită – nu neapărat în contextul pandemiei, ci în general?
R: Sfatul meu este să te duci la drum, pentru că este o experiență minunată. Este important să planifici bagajul cât mai mic, dar cât mai înțelept, iar etapele trebuie să fie, de asemenea, planificate temeinic. Fă pauze lungi, hidratează-te, ia suplimente de Mg, protejează-te de soare, mergi pe răcoare și acordă atenție pielii tale! Protejează-te, ca să eviți apariția escarelor, mai ales din cauza soarelui puternic și a arsurilor!

Mai multe despre experiența Ștefaniei afli de pe blogul ei, care va cuprinde, în curând, noi aventuri, și de pe pagina de Facebook Travelling With Wheels, pe care te invităm să o urmărești.

Nu uita că #AbilitățileContează și tu meriți să-ți trăiești visul, iar scaunul tău rulant are rolul să te poarte spre locurile în care vrei să ajungi.  

Puteti citi tot articolul folosind aplicatia MotiActiv:
Get it on Google Play
Download on the app store
Comments are closed.