Cardul-legitimație de parcare pentru persoane cu dizabilități

Cardul-legitimație de parcare pentru persoane cu dizabilități

Că au calitate de șoferi sau de pasageri, personele cu dizabilități au nevoie de loc de parcare dedicat, pentru a putea funcționa. În spațiile de parcare ale cladirilor de utilitate publica, precum și în celelalte parcări organizate, legea 448/2006 impune rezervarea, adaptarea și semnalizarea prin semn internațional a cel puțin 4% din numarul total al locurilor de parcare, dar nu mai puțin de două locuri, pentru parcarea gratuită a mijloacelor de transport pentru persoane cu dizabilități.

Cine și în ce condiții poate parca pe locurile dedicate persoanelor cu dizabilități?

Răspunsul la această întrebare este unul simplu – persoanele cu diferite tipuri de dizabilități, copii sau adulți, care au un certificat de încadrare în grad de handicap valabil. Parcarea pe locurile dedicate persoanelor cu dizabilități se face în baza unui card-legitimație de parcare. Conform Legii 448/2006, autovehiculul care transportă o persoana cu dizabilități posesoare de card-legitimatie (șofer sau pasager) beneficiază de parcare gratuită. Cardul-legitimaţie va fi afişat în partea din faţă a vehiculului, astfel încât faţa documentului să fie clar vizibilă pentru verificare.

Cardul legitimație poate fi solicitat de persoanele cu dizabilități sau reprezentantii legali ai acestora. Eliberarea cardurilor se face de către autoritatile administratiei publice locale, în termen de 30 de zile de la depunerea solicitării, iar costurile aferente se suporta din bugetele locale.

Atenție! Parcarea pe locurile dedicate persoanelor cu dizabilităși nu este permisă în baza autocolantului cu simbolul dizabilității (utilizator de scaun rulant, albastru cu alb), ci în baza legitimației-card de parcare.

Ce documente sunt necesare pentru obținerea cardului-legitimație de parcare?

 • Cerere pentru eliberarea unui card-legitimație de parcare pentru persoane cu dizabilități
 • Copie a certificatului de încadrare în grad de handicap
 • Copie a actului de identitate a solicitantului (certificat de naștere, în cazul copiilor)
 • Copie a actului de identitate a reprezentantului legal (daca este cazul)
 • Acordul privind prelucrarea datelor cu caracter personal
 • Fotografie 30×40 mm a titularului cardului
 • Cardul-legitimatie expirat, în original, în cazul în care solicitantul a deținut un astfel de card

Cât durează emiterea lui și ce valabilitate are cardul-legitimație de parcare?

Eliberarea cardurilor-legitimaţie se face de către autorităţile administraţiei publice locale (primării) în termen de 30 de zile de la depunerea solicitării.

Cardul-legitimaţie de parcare pentru persoanele cu handicap este valabil pe perioada de valabilitate a documentului care atestă încadrarea în gradul de handicap. Cu alte cuvinte, dacă certificatul de încadrare în grad de handicap are valabilitate limitată, odată cu expirarea lui, expiră și cardul-legitimație de parcare. După prelungirea valablității certificatului de încadrare în grad de handicap, se poate solicita reînnoirea cardului-legitimație de parcare pentru persoane cu dizabilități.

Cum arată cardul-legitimație de parcare?

Cardul-legitimaţie pentru locuri gratuite de parcare, prevăzut la art. 65, alin. (3) din Legea 448/2006, are următoarele caracteristici:

 • dimensiuni: 106 mm/148 mm;
 • culoare: albastru-deschis, excepţie făcând doar simbolul alb al utilizatorului de fotoliu rulant, care va avea un fundal de culoare albastru-închis;
 • este plastifiat, excepţie făcând doar spaţiul rezervat semnăturii titularului, în partea stângă verso;
 • este împărţit pe verticală în două părţi, atât pe faţă, cât şi pe verso.

Partea din stânga faţă conţine: simbolul utilizatorului de scaun rulant, având culoarea alb pe un fundal de culoare albastru-închis; data la care expiră cardul-legitimaţie de parcare; seria şi numărul cardului-legitimaţie de parcare; denumirea şi ştampila autorităţii emitente.

Partea din dreapta faţă conţine: cuvintele Card-legitimaţie de parcare pentru persoanele cu handicap, scrise în limba română și, după un spaţiu adecvat, traducerea acestora în celelalte limbi ale Uniunii Europene; cuvintele Model al Comunităţii Europene în limba română; iar ca fundal, codul RO, încercuit de inelul celor 12 stele simbolizând Uniunea Europeană.

 Partea din stânga verso conţine: numele titularului; prenumele titularului; semnătura titularului sau alt însemn autorizat; fotografia titularului.

Partea din dreapta verso conţine afirmaţia Acest card-legitimaţie îndreptăţeşte titularul la locurile de parcare special amenajate în România și Atunci când va fi utilizat, cardul-legitimaţie va fi afişat în partea din faţă a vehiculului, astfel încât faţa cardului-legitimaţie să fie clar vizibilă pentru verificare.

De ce sunt importante caracteristicile locurilor de parcare pentru persoane cu dizabilități?

Conform Normativului privind adaptarea clădirilor civile şi spaţiului urban aferent la nevoile individuale ale persoanelor cu dizabilități (NP 051-2012), locurile de parcare rezervate persoanelor cu dizabilități trebuie să fie amplasate cât mai aproape de intrările principale în clădiri sau zonele de interes, la mai puțin de 50 m de acestea. Acest lucru este important atât pentru deplasarea facilă a persoanelor cu dizabilități, cât și pentru deplasarea lor în siguranță. De exemplu, în cazul unui utilizator de scaun rulant, găsirea unui loc de parcare mai departe de 50 m de intrarea în clădire înseamnă risc mai mare de accidentare, în timpl deplasării. O persoană care se află în poziția așezat în scaunul rulant este mai puțin vizibilă în cazul în care o mașină dă cu spatele.

Dimensiunea locului de parcare rezervat persoanelor care se deplasează în scaun rulant este de 3.70 x 5.40 m – mai lat decât un loc de parcare obișnuit. Dacă sunt două locuri de parcare dedicate persoanelor cu dizabilități alăturate dimensiunea locului de parcare va fi de 2,50 m x 5,40 m și se va prevedea o bandă cu lățimea de 1,20 m între cele două locuri de parcare pentru a se permite transferul și trecerea persoanei care se deplasează în scaunul rulant.

Faptul că locul de parcare dedicat persoanelor cu dizabilități este mai lat este o caracteristică foarte importantă pentru persoanele cu dizabilități locomotorii care folosesc echipamente de mobilitate. Lățimea mai mare asigură spațiul necesar pentru poziționarea echipamentului suficient de aproape de mașină pentru transferul în siguranță în scaunul rulant – fie că acest lucru se face independent, fie cu ajutorul unui însoțitor, și pentru deplasare de la și către mașină.

În 2017, Fundația Motivation România a lansat campania de informare și conștientizare #PeBune? pentru eliberarea locurilor de parcare dedicate persoanelor cu dizabilități și ocupate abuziv, cu mesajul central Persoanele cu dizabilități NU ÎȘI DORESC loc de parcare dedicat, însă AU NEVOIE de el! Oricine se poate alătura inițiativei, aflând mai multe informații de aici.

Amintim că odată cu Legea 145/ 2020, care aduce modificări și completări Legii 448/ 2006, au fost majorate amenzile pentru ocuparea abuzivă a locurile de parcare dedicate persoanelor cu dizabilități. Astfel, începând cu 25 iulie 2020, parcarea altor mijloace de transport pe locurile de parcare adaptate, rezervate și semnalizate prin semn internațional pentru persoane cu handicap, se sanctioneaza  cu amendă de la 2.000 lei la 10.000 lei și ridicarea mijlocului de transport de pe locul de parcare respectiv.

Articol pregătit de: Daniel H., Erika G.
Surse:

 • Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap
 • Hotărâre, nr. 268/ 2007 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap
 • Normativul privind adaptarea clădirilor civile şi spaţiului urban aferent la nevoile individuale ale persoanelor cu dizabilități (NP 051-2012)Puteti citi tot articolul folosind aplicatia MotiActiv:
Get it on Google Play
Download on the app store
Comments are closed.