Cum să folosești placa de transfer

Cum să folosești placa de transfer

O placă de transfer este un echipament util pentru o persoană care are mobilitatea afectată și nu poate să se mute în mod independent de pe o suprafață pe alta. Este de ajutor în cazul persoanelor care încă nu au forță bună la nivelul brațelor. De asemenea, permite efectuarea transferului prin mai multe mișcări mici și controlate, în loc de transfer printr-o singură mișcare.

Rolul plăcii de transfer este acela de a crea o punte între cele două suprafețe – cea pe care stă persoana și cea pe care vrea să se așeze. Placa de transfer poate fi din lemn sau din plastic și are întotdeauna o parte dintr-un material mai lucios, care trebuie poziționată spre în sus. Această caracteristică permite mutarea facilă a persoanei, printr-o ușoară alunecare pe placa de transfer. Atunci când alegeți o placă de transfer este important să vă asigurați că aceasta poate suporta greutatea utilizatorului.

La început, este recomandat ca utilizatorul de scaun rulant să folosească placa de transfer în prezența unuia sau a doi însoțitori, care să îi ofere asistență, până când își îmbunătățește tehnica.

Etapele unui transfer cu ajutorul plăcii de transfer

 1. Poziționează scaunul rulant în apropierea suprafeței de transfer (pat, scaun etc.), într-un unghi de 30-45 de grade. Dacă nu e posibil, din cauza mobilei sau a mediului, apropie scaunul rulant cât de mult poți de suprafața de transfer, astfel încât placa de transfer să poată face legătura între cele două suprafețe și să le unească.
 2. Asigură-te că suprafața pe care ești și cea pe care vrei să te transferi au înălțime similară sau măcar apropiată, pentru un transfer în siguranță.
 3. Asigură-te că roțile mici ale scaunului rulant sunt poziționate spre înainte. Astfel, baza de sprijin a scaunului rulant este mai mare, iar stabilitatea lui crește.
 4. Acționează frânele.
 5. Îndepărtează suporturile laterale ale scaunului rulant, dacă acest lucru este posibil. Îndepărtează centura de bazin, dacă este cazul.
 6. Cu mișcări atente, vino mai aproape de partea din față a scaunului rulant, dar asigură-te că rămâi într-o poziție sigură. Poți cere ajutorul însoțitorului pentru a face manevra în siguranță.
 7. Asigură-te că tălpile au contact cu solul pe întreaga lor suprafață.
 8. În mod independent sau cu ajutorul unui însoțitor, poziționează corect placa de transfer. Apleacă-te pe partea opusă celei pe care vrei să faci transferul, ca să facilitezi așezarea plăcii de transfer. Aceasta ar trebui să fie o treime poziționată sub coapsă, pe partea pe care vrei să faci transferul, iar restul de două treimi să facă trecerea spre suprafața pe care vrei să te transferi și să o acopere parțial.
  1. Atenție!
   ! Atunci când e introdusă placa de transfer, trebuie să te asiguri că nu se prinde de haine și nu creează cute (ale hainelor sau pielii), care îți pot provoca leziuni. De asemenea, trebuie poziționată cu grijă și împingând spre în jos, spre pernă, nu spre corpul persoanei, ca să previi rănirea.
   ! Nu este recomandat ca placa de transfer să intre în contact direct cu pielea, pentru că alunecarea va fi mai grea, fricțiunea-crescută, iar aceste lucruri cresc riscul de apariție a escarelor.
   ! Este recomandat ca persoana să poarte pantaloni în timpul transferului cu placa, pentru că este mai mic riscul de formare. a cutelor (față de situațiile în care se poartă fustă, rochie, pantaloni foarte largi etc.).
   ! Nu se recomandă purtarea hainelor din nylon și alte materiale alunecoase, pentru că pot duce la alunecare prea rapidă și pierderea controlului asupra mișcărilor.
 9. În timpul transferului, încearcă să ții palma deschisă pe placă (nu sub formă de pumn), dacă mobilitatea degetelor îți permite acest lucru. Astfel, reduci riscul de accidentare.
  Atenție la poziția mâinii, ca să nu îți prinzi degetele sub placa de transfer!
 10. Cu trunchiul ușor aplecat spre înainte, înaintează prin mișcări scurte și controlate ale șezutului pe placa de transfer, spre suprafața pe care vrei să ajungi. Însoțitorul poate ajuta prin sprijin din față – pentru persoanele cu echilibrul afectat, care nu se pot apleca spre înainte în mod independent și prin facilitarea mișcării pe placă, cu sprijin cu palmele la nivelul bazinului, lateral.
  În timpul deplasării, o mână se sprijină pe suprafața pe care ești, cât mai aproape de șezut, în timp ce cealaltă mână se sprijină pe placa de transfer. Poziția mâinilor se schimbă pe măsură ce înaintezi, prin mișcări scurte, spre suprafața pe care vrei să ajungi.
  Pe parcursul deplasării, asigură-te că picioarele au o poziție corectă, că nu sunt răsucite la nivelul gleznelor, că nu forțezi articulațiile. Pe măsură ce e necesar, se schimbă și poziția picioarelor, pentru a te reasigura că talpa e în contact cu solul și articulațiile nu sunt suprasolicitate.

Aceste recomandări se pot adapta pentru trecerea, cu ajutorul unei plăci de transfer, pe mai multe tipuri de suprafețe precum – pat, mașină, canapea, vas de toaletă etc.

Colegul nostru, Marian, arată cum se poate face un transfer cu placa în mod independent, în clipul de mai jos.

Marian demonstreză transferul cu placa

Articol pregătit de Erika G.
Sursă:
Fundația Motivation România, Ghidul utilizatorului de scaun rulant;

Acest articol nu poate fi reprodus nici integral, nici pe fragmente, fără acordul scris al Fundației Motivation România și menționarea sursei.

Puteti citi tot articolul folosind aplicatia MotiActiv:
Get it on Google Play
Download on the app store
Comments are closed.