Ziua Conștientizării cu privire la Leziunile Medulare

Ziua Conștientizării cu privire la Leziunile Medulare

Pe 5 septembrie este marcată, la nivel internațional, Ziua de Conștientizare cu privire la Leziunile Medulare. Așa cum se arată în Raportul Perspective internaționale asupra leziunilor medulare (IPSCI), publicat de Organizația Mondială a Sănătății, leziunile medulare pot avea efecte devastatoare nu doar la nivel fizic, ci și la nivel psihologic și social pentru cei care le dobândesc și, totodată, pentru familiile lor. Cu toate acestea, într-un mediu accesibil, cu acces la servicii medicale și de viață independentă adecvate, cu acces la un echipament de mobilitate potrivit nevoilor lor, persoanele cu leziuni medulare pot să trăiască activ și să-și îndeplinească cu succes rolurile în familie, în comunitate, la serviciu. Mai jos este un clip care demonstrează acest lucru, iar poveștile lui Betty, Cătălin F., Cătălin C și Ștefan arată și ele că #abilitățilecontează mai mult decât un diagnostic.

Ce este o leziune medulară?

Leziunea medulară este o afecțiune complexă din punct de vedere medical și care produce schimbări majore în viața unei persoane. Leziunea medulară se referă la vătămarea măduvei spinării în urma unei traume – cum ar fi un accident rutier – sau a unei boli ori degenerări. Putem vorbi de leziune medulară atât în cazul unui nou născut cu spina bifida, cât și în cazul unui muncitor din construcții care a căzut de pe schelă, al victimelor conflictelor sau violențelor armate și în cazul persoanelor vârstnice la care leziunea medulară se instalează în urma osteoporozei sau a unei tumori.

Măduva spinării reprezintă un grup de nervi, protejați de coloana vertebrală, ce transmit informații între creier și diferite părți ale corpului. De aceea, odată cu afectarea ei printr-o leziune medulară, persoana resimte efecte în primul rând la nivelul mobilității și al sensibilității.

Capacitatea unei persoane de a-și controla membrele, după o leziune medulară, depinde de localizarea leziunii medulare raportat la coloana vertebrală (nivelul leziunii medulare) și de severitatea leziunii.

Din punct de vedere al nivelului leziunii medulare: Cu cât leziunea este mai înaltă la nivelul coloanei vertebrale, cu atât sunt afectate mai multe grupe de mușchi și funcții. Astel, dacă leziunea medulară are loc la nivelul coloanei vertebrale cervicale (vertebrele C₁-C₇) este vorba de o tetraplegie. În acest caz, sunt afectate atât brațele, mâinile, trunchiul, organelle pelvine și picioareecu afectarea atât a membrelor superioare cât și a celor inferioare. În cazul unei leziuni medulare la nivelul coloanei vertebrale toracale (T₁-T₁₂) sau lombare (L₁-L₅), se poate instala o paraplegie (afectarea membrelor inferioare), caz in care sunt afectate trunchiul (total sau partial), organele pelvine și picioarele.

Din punct de vedere al severității afectării, o leziune medulară poate fi

 • completă – situație în care nu se mai transmit deloc_impulsuri nervoase mai jos de nivelul leziunii. Mișcarea și sensibilitatea sunt în acest caz afectate complet.
 • Incompletă – situație în care mai pot avea loc mișcări sau se poate păstra sensibilitatea mai jos de nivelul leziunii.

Afectările cel mai ușor de observat se referă la faptul că persoana nu se mai poate mișca sau se mișcă cu dificultate și își pierde sensibilitatea la nivelul pielii – total sau parțial (uneori simte furnicături, senzația de rece/ cald, chiar dacă la o intensitatea mai slabă decât nivelul normal). Acestea nu sunt însă singurele afectări. O leziune medulară nu înseamnă doar că o persoană nu mai poate să meargă și/ sau să-și folosească bine mâinile. Sunt mai multe schimbări care se reflectă la nivelul capacității persoanei de a funcționa, după cum arătăm în continuare.

Care sunt complicațiile aduse de leziunea medulară?

Complicațiile date de leziunea medulară pot fi copleșitoare, pe măsură ce persoana le descoperă. Cu toate acestea, ele pot fi gestionate, cu sprijinul potrivit, pentru ca persoana să ducă o viață sănătoasă și activă. In primul rând, sunt importante informarea persoanei cu privire la aceste complicații și intervenția timpurie, pentru gestionarea lor cu succes. E bine ca familia și prietenii să fie informați cu privire la schimbările care au apărut, pentru a evita situațiile stânjenitoare. În programele de recuperare activă Motivation, un rol important îl au instructorii de viață inependentă – ei înșiși utilizatori de scaune rulante, care împărtășesc experiența personală, îi ghidează și îi motivează pe alții să aibă o viață activă.

 • Afectarea echilibrului este o urmare firească a pierderii mobilității și sensibilității. Cu cât leziunea medulară este mai înaltă, cu atât echilibrul este mai afectat. Folosirea unui scaun rulant potrivit și un program de exerciții personalizat pot compensa această afectare.
 • Sensibilitate la nivelul pielii. Sub nivelul leziunii medulare, persoana își pierde total sau partial sensibilitatea. Crește astfel riscul dezvoltării escarelor – complicații grave, care pot apărea din cauza presiunii, a frecării sau alunecării. Este important ca ele să fie prevenite, prin respectarea unor recomandări, între care folosirea unui scaun rulant și a unei perne de reducere a presiunii potrivite și aplicarea tehnicilor de reducere a presiunii.
 • Control vezical afectat. Uneori persoana poate reține urina, iar în alte situații o poate elimina în mod necontrolat. Aceste afectări cresc riscul de infecție urinară și alte complicații medicale. Este esențial ca persoana să învețe tehnici de golire a vezicii cât mai curând după leziunea medulară.
 • Control intestinal afectat. Leziunea medulară aduce și complicații la nivel digestiv. O dietă bogată în fibre, sportul și tehnici de management intestinal sunt necesare pentru funcționarea optimă.
 • Viața sexuală. Leziunea medulară are implicații la nivelul sexualității și funcționării aparatului reproducător, atât la femei, cât și la bărbați. Bărbații pot experimenta dificultăți din punct de vedere al erecției și al ejaculării. Femeile pot avea dificultății în ceea ce privește lubrifierea vaginală. Aceste situații pot fi gestionate și persoanale cu leziune medulară pot avea o viață sexuală activă și sănătoasă.
 • Afectări ale aparatului circulator. Pot apărea complicații diferite – de la hipotensiunea arterială (atunci când persoana se ridică), la umflarea extremităților. Acestea pot duce și la alte complicații, despre care e bine ca persoana să afle cât mai devreme, pentru a le preveni.
 • Afectări ale aparatului respirator. Capacitatea de a respira poate fi afectată atunci când musculatura abdominală și cea a toracelui sunt afectate, în mod special în cazul leziunilor medulare la nivel cervical sau toracal.
 • Tonusul muscular. Din punct de vedere al tonusului muscular, persoanele cu leziune medulară pot avea spasticitate – mișcări sau contracture necontrolate la nivelul musculaturii sau flaciditate – slăbiciune musculară și absența tonusului muscular.
 • Risc de sedentarism sau afectări ale greutății corporale. Pierderea în greutate și atrofia musculară apar curând după leziunea medulară. Pe termen lung, însă, din cauza pierderii mobilității, există riscul sedentarismului și al creșterii în greutate. Cele două pot fi prevenite printr-un stil de viață activ și sfaturi de la profesioniști.
 • Durerea musculară sau articulară este cea mai frecventă.
 • Depresie. Toate schimbările prin care trece persoana cu leziune medulară o pot afecta emotional și o pot aduce în pragul depresiei. Sprijinul familiei, menținerea unui program organizat și a unui stil de viață activ pot contribui la menținerea echilibrului emotional.

Care sunt cauzele principale ale leziunilor medulare?

Raportul Perspective internaționale asupra leziunilor medulare (IPSCI), publicat de Organizația Mondială a Sănătății arată că anual, la nivel mondial, între 250.000 și 500.000 de persoane sunt afectate de o leziune medulară. Principalele trei cauze ale leziunilor medulare sunt accidentele rutiere, căderile și violența. Accidentele de muncă, activitățile sportive și de timp liber – între care sporturile de contact și plonjonul în apă de adâncime necunoscută, alături de boli, sunt alte cauze frecvente de leziune medulară.

Modalități de prevenire a leziunilor medulare

 • Condusul auto preventiv, îmbunătățirea siguranței în traficul rutier, a siguranței vehiculelor și a comportamentului conducătorilor auto
 • Reglementările legate de sănătate și siguranța la locul de muncă pot reduce incidența leziunilor apărute în minerit, construcții și agricultură.
 • Limitarea accesului la arme de foc și cuțite previne leziunile și reduce costurile asupra societății.
 • Leziunile medulare cauzate de activități sportive și de petrecere a timpului liber pot fi minimalizate printr-o mai bună proiectare (de ex., a piscinelor, echipamentelor sau a pârtiilor de schi), prin informații legate de siguranță (de ex., pericolele plonjării în apă cu adâncime redusă, instruirea antrenorilor de rugby) și prin activități de conștientizare în cazul tuturor sporturilor.
 • Detectarea timpurie și tratamentul reduc frecvența tuberculozei spinale (20), precum și a tumorilor spinale apărute în urma cancerului.
 • Îmbunătățirea nutriției reduce incidența afecțiunii spina bifida și a altor malformații ale tubului neural
 • Prevenirea accidentelor prin cădere de la înălțime prin măsuri ușor de aplicat, precum: folosirea unui scaun cu trepte și a unui dispozitiv-extensie de apucare a obiectelor, pentru a ajunge la lucruri puse în locuri înalte; adăugarea de balustrade de-a lungul scărilor; amplasarea unor suprafețe antiderapante pe pardoselile din gresie și în cadă sau duș; în cazul copiilor pot fi de ajutor utilizarea porților de siguranță pentru a bloca accesul la trepte și instalarea unor sisteme de protecție la ferestre.
 • Reducerea consumului de alcool. În SUA, consumul de alcool a fost un factor agravant în 1 din 4 leziuni medulare.

Dacă ai o leziune medulară sau cunoști pe cineva care are una, contactează-ne! Telefonul Utilizatorului de Scaun Rulant – 0800.080.762 este apelabil gratuit de luni până joi în intervalul 09.00 -16.00, iar vinerea – de  la 09.00 la 14.00. Ne găsești și pe site și pagina de Facebook.

Articol pregătit de Erika G.
Surse:
1. Organizația Mondială a Sănătății, Perspective Internaționale asupra leziunilor medulare (rezumat), trad. Motivation România, 2014
2. Fundația Motivation România, Ghidul utilizatorului de scaun rulant, 2019
3. Mayo Clinic, Patient Care and Health Info, https://www.mayoclinic.org/, accesat la 4 sept. 2020

Acest articol nu poate fi reprodus nici integral, nici pe fragmente, fără acordul scris al Fundației Motivation România și menționarea sursei.

Puteti citi tot articolul folosind aplicatia MotiActiv:
Get it on Google Play
Download on the app store
Comments are closed.