Ce sunt escarele, de ce apar și care sunt zonele predispuse?

Ce sunt escarele, de ce apar și care sunt zonele predispuse?

Ce sunt escarele?

Escarele reprezintă complicații majore ale sănătății, care pot apărea în cazul persoanelor cu leziuni medulare, cu fracturi sau alte afecțiuni neurologice.

O escară se dezvoltă atunci când o presiune continuă este exercitată asupra unei părți a corpului (în special o proeminență ososoasă), împiedicând sângele să alimenteze țesutul cu oxigen și nutrieți. Din cauza lipsei sensibilității, persoanele cu leziune medulară sunt cele mai expuse, dacă nu eliberează presiunea în mod regulat.

Acestea pot să apară sub forma unor zone înroşite, apoi, uşor – uşor, pielea se înnegreşte şi apare ulceraţia. Ţesutul lezat este foarte vulnerabil la infecţii – care, dacă sunt netratate, se răspândesc în corp. În stadii avansate, escarele se suprainfectează, se adâncesc și pot duce la septicemie şi deces.

Este mai simplă prevenirea escarelor decât tratarea lor.
Cele trei cauze principale ale apariției escarelor sunt presiunea, frecarea și alunecarea.

 • Presiunea: Escarele pot fi cauzate de presiunea exercitată pe piele atunci când corpul stă în aceeași poziție, așezat sau culcat, o perioadă prea lungă, fără schimbarea poziției. Dacă presiunea nu este redusă, escara se poate dezvolta rapid. Servicii pentru utilizatorii de scaun rulant.
 • Fricțiunea: Fricțiunea este frecarea continuă exercitată asupra pielii. De exemplu, frecarea brațului de o roată/un suport de brațe în timpul manevrării scaunului rulant poate cauza apariția unei escare.
 • Alunecarea: Alunecarea are loc atunci când pielea rămâne imobilă și este întinsă sau ciupită de mișcarea mușchilor sau a oaselor. De exemplu, atunci când utilizatorul stă „prăbușit” în scaunul rulant, pielea poate fi afectată de alunecarea care se produce la nivelul oaselor bazinului.

Factorii de risc ce pot determina apariția escarelor sunt:

 • Lipsa sensibilității (sensibilitate scăzută) sub nivelul leziunii medulare;
 • Lipsa mobilității – întârzieri în eliberarea presiunii;
 • Umezeala cauzată de transpirație, apă sau incontinență urinară;
 • Postura incorectă –  determină creșterea presiunii la nivelul unor anumite zone;
 • Escarele anterioare sau escarele existente;
 • Alimentația necorespunzătoare și hidratarea insuficientă;
 • Înaintarea în vârstă: pielea devine mai subțire, sensibilă și poate fi afectată cu ușurință;
 • Greutatea (subponderabilitatea sau supraponderabilitatea): persoanele supraponderale pot avea o circulație defectuoasă la nivelul pielii, iar în cazul celor subponderale, oasele lor nu sunt suficient protejate.

Unde pot apărea escarele?

Escara se poate dezvolta pe orice parte a corpului aflată în contact cu scaunul rulant sau cu o suprafață dură. Zonele predispuse apariției escarelor în poziția așezat sunt descrise în imaginea de aici. Click

Pentru persoanele cu leziune medulară care au sensibilitatea afectată, este esențial să folosească perne de reducere a presiunii potrivite pentru nevoile lor și să aplice tehnicile de reducere a presiunii. Despre acestea vom povesti într-un articol viitor pe tema prevenirii escarelor.

Fundația Motivation România are la dispoziție trei sisteme computerizate BodiTrak pentru testarea presiunii exercitate în poziția așezat, care ajută la identificarea zonelor celor mai predispuse la escare. Pentru mai multe informații despre programarea la testare, persoanele interesate pot apela Telefonul utilizatorului de scaun rulant: 0800.030.762, de luni până joi în intervalul orar 9:00 – 16:00 iar vinerea în intervalul 9.00-14.00. Număr apelabil gratuit.

Articol pregătit de Erika G.
Surse articol:

 • Servicii pentru utilizatorii de scaune rulante, publ. de Organizația Mondială a Sănătății și trad. de Fundația Motivation România, Ed. Contaplus, 2013
 • ROmedic.ro – Ghid de sănătate și bibliotecă medicală, https://www.romedic.ro/

Acest articol nu poate fi reprodus nici integral, nici pe fragmente, fără acordul scris al Fundației Motivation România.

Puteti citi tot articolul folosind aplicatia MotiActiv:
Get it on Google Play
Download on the app store
Comments are closed.