Etape în furnizarea unui scaun rulant corespunzător (I)*

Etape în furnizarea unui scaun rulant corespunzător (I)*

  • Evaluarea individuală

Suntem diferiți și avem nevoi diferite, de aceea scaunul rulant pe care îl folosește o persoană trebuie să i se potrivească întocmai. Nu există un scaun rulant universal.

De aceea, fiecare utilizator de scaun rulant are nevoie de o evaluare individuală. Această etapă include strângerea de informații cu privire la stilul de viață al utilizatorului, activitățile de la locul de muncă sau școală, spațiul unde locuiește, condiția fizică sau abilitățile personale. Tot în etapa evaluării are loc și efectuarea măsurătorilor. Această etapă are loc în cadrul unei vizite de evaluare și presupune interacțiune directă cu persoana care va folosi scaunul rulant și/sau cu însoțitorul acesteia.

Este esențial ca persoana care face evaluarea să fie un specialist în furnizarea de scaune rulante, pentru a se asigura că înregistrează corect toate informațiile relevante pentru prescrierea unui scaun rulant corespunzător.

  • Prescrierea (alegerea scaunului rulant potrivit)

Pornind de la informația obținută la evaluare se ajunge, împreună cu utilizatorul, un membru al familiei acestuia sau cu un însoțitor, la prescrierea unui scaun rulant – alegerea celui mai potrivit tip disponibil, astfel încât să corespundă cu nevoile persoanei care-l va folosi.

În această etapă se stabilesc detalii despre despre tipul de scaun rulant ales (activ, ortopedic sau sistem de poziționare), mărime, dispozitive de suport postural, perna pentru șezut potrivită sau alte adaptări necesare. De asemenea, se înregistrează nevoia de instruire a utilizatorului în ceea ce privește folosirea și întreținerea scaunului rulant.

*Continuarea într-un articol viitor.

Pentru informații despre scaune rulante, vă puteți adresa Fundației Motivation Romania, apelând Telefonul utilizatorului de scaun rulant: 0800.030.762, de luni până joi în intervalul orar 9:00 – 16:00 iar vinerea în intervalul 9.00-14.00. Număr apelabil gratuit.

Articol scris de George Ș.
Acest articol nu poate fi reprodus nici integral, nici pe fragmente, fără acordul scris al Fundației Motivation România.

Puteti citi tot articolul folosind aplicatia MotiActiv:
Get it on Google Play
Download on the app store
Comments are closed.