Cum să faci față iernii cu un scaun rulant la purtător

Cum să faci față iernii cu un scaun rulant la purtător

Chiar dacă zăpada poate să dea bătăi de cap utilizatorilor de scaune rulante și să le afecteze libertatea de mișcare, există soluții. Până la urmă, câteva ore afară, în zăpadă, pot să ne amintească de copilărie și să ne dea o stare de bine. Am făcut un top 5 sfaturi esențiale pentru utilizatorii de scaune rulante (și nu numai) pentru zilele cu omăt. Te invităm să-l citești și să-l completezi cu recomandări. 

1. Asigură-te că echipamentul de mobilitate pe care-l folosești este pregătit să facă față temperaturilor și zăpezii. Și scaunul rulant are nevoie de cauciucuri de iarnă, așa că e bine să ai un set pregătit. O altă soluție pentru a trece prin zăpadă mai ușor este să folosești un freewheel – o roată care se anexează în partea din față a scaunului rulant și face deplasarea mai ușoară.
Există și câteva trucuri pentru a face mai ușoară deplasarea pe zăpadă, dar ele nu garantează mereu reușita: să adaugi pe roți materiale care să crească aderența – de ex., șireturi înfășurate pe roți, sau să dezumfli puțin cauciucurile, astfel încât suprafața de contact pe zăpadă să fie mai mare.

2. Capul, picioarele și mâinile îngheață cel mai repede. Nu uita să porți căciulă, pentru că jumătate din căldură se pierde la nivelul capului. De asemenea, ai grijă să iei mănuși potrivite, pentru că ai nevoie să dai la roți și cercurile de antrenare sunt foarte reci.

3. Evită să porți haine din bumbac, dacă iei contact cu zăpada. Sunt confortabile, știm, dar se usucă foarte greu și contribuie la pierderea temperaturii corpului. Încearcă să porți haine impermeabile. Și hainele din lână sunt potrivite, pentru că lâna, chiar și udă, păstrează temperatura corpului ridicată. Cel mai bine e să porți mai multe rânduri de haine, în mai multe straturi.

4. Asigură-te că porți încălțăminte și mănuși potrivite. Acordă o atenție deosebită zonelor în care nu ai sensibilitate foarte ridicată. Chiar dacă nu le simți, mâinile și picioarele îngheață și nu ai vrea să tratezi luni întregi degerăturile provocate într-o zi de distracție în zăpadă.

5. Hidratează-te! Frigul se instalează mai repede într-un corp deshidratat, așa că trebuie să ai grijă să bei apă în cantități suficiente. Și pielea se deshidratează rapid la temperaturi scăzute, așa că e bine să protejezi zonele expuse la frig cu un strat de cremă hidratantă.

Dincolo de toate aceste, dacă te aventurezi într-o vacanță în zone cu zăpadă, asigură-te că ai un kit de supraviețuire, care să includă hrană, apă, o lopată pentru zăpadă, lanterne, baterii, pături și, desigur, un telefon încărcat! Îți amintim că la temperatura de 0 grade, bateriile se descarcă cu 60%, așa că e bine să le păstrezi acoperite.

Articol pregătit de Erika G.
Acest articol nu poate fi reprodus nici integral, nici pe fragmente, fără acordul scris al Fundației Motivation România.

Puteti citi tot articolul folosind aplicatia MotiActiv:
Get it on Google Play
Download on the app store
Comments are closed.