
De ce să ții cont dacă planifici o călătorie cu avionul
Dacă folosești un scaun rulant și plănuiești o deplasare cu avionul, iată câteva lucruri de care să ții cont, în fiecare etapă a călătoriei. Informațiile de mai jos se referă în mod special la persoanele care folosesc scaune rulante cu atrenare manuală pentru a călători.
- Rezervarea biletelor
Atunci când faci rezervarea, este foarte important să specifici că vei avea nevoie de asistență în aeroport și pentru îmbarcare. De asemenea, trebuie să explici la ce anume vei avea nevoie de asistență. Companiile aeriene folosesc câteva coduri pentru a descrie nivelul de funcționare al persoanelor cu dizabilități locomotorii și e important să aleagă codul potrivit pentru biletul tău, ca să știe ce resurse să îți pună la dispoziție pentru o călătorie sigură și confortabilă. De exemplu, codul folosit pentru biletele pasagerilor care folosesc scaune rulante pe distanțe mai lungi, dar pot păși pe distanțe scurte este diferit de codul de pe biletele pasagerilor care nu pot sta în picioare deloc.
Tot în această etapă, este important să furnizezi detalii despre scaunul rulant pe care-l folosești: dimensiuni, tip, modul în care se pliază, greutatea pe care o are. Acestea sunt transmise pentru transportul sigur al scaunului rulant până la destinație, alături de bagajele de cală.
E bine să știi că scaunul rulant se transportă gratuit, nu se percep taxe suplimentare.
- Check-in și solicitarea asistenței la îmbracare
Odată ce ajungi în aeroport, mergi la Biroul de Asistență pentru Persoanele cu Dizabilități și asigură-te că personalul de acolo știe despre tine și nevoile tale. Tot acum trebuie să transmiți în ce măsură vei avea nevoie de asistență în aeroport. Poți opta
- să te însoțească cineva până la poartă, prin toate punctele, apoi să te preia și pentru îmbarcare.
- să parcurgi singur/ă traseul până la poarta de îmbarcare și să soliciți asistență doar pentru a parcurge distanța dintre poarta de îmbarcare și ușa aeronavei și pentru a ajunge în avion.
Este etapa în care stabilești dacă vei folosi propriul scaun rulant în avion sau vei folosi unul dintre echipamentele disponibile din aeroport. În cazul în care alegi să folosești un scaun rulant din aeroport, scaunul tău rulant va fi transportat în cală, alături de bagajele de cală, atunci când faci check-in-ul. Dacă alegi să folosești scaunul tău rulant în aeroport, acesta va fi transmis spre cală abia după ce te urci în avion.
La check-in, asigură-te că este etichetat și scaunul tău rulant, pe lângă bagajul de cală (dacă ai unul). Păstrează tichetele pe care le primești cu numerele de identificare ale bagajelor – îți vor fi utile în cazul în care se pierd bagajele.
Tot la check-in e bine să întrebi ce mai ai nevoie să știi despre locul tău. De exemplu, poți să specifici că ai nevoie de un loc pe un rând de scaune ale căror laterale sunt mobile și se pot ridica, în cazul în care trebuie să te transferi.
- Controlul de securitate
La controlul de securitate, utilizatorii de scaune rulante trec printr-o poartă diferită de ceilalți pasageri. Vei fi îndrumat/ă de personalul din aeroport. De cele mai multe ori, în aeroport există o mică încăpere în care se face controlul, pentru ca pesoana să nu fie expusă privirii celorlalți călători. Personalul care face controlul de securitate e de obicei de același gen cu pasagerul. Se vor lua probe de pe scaunul rulant și se va face o verificare a acestuia. De asemenea, îți vor fi adresate câteva întrebări despre destinația și scopul călătoriei. În timpul controlului, e posibil să fii nevoit/ă:
- să te apleci în față și lateral – dacă ai dificultăți legate de menținerea echilibrului, este suficient să le spui celor care fac controlul și te vor sprijini;
- să te descalți pentru a fi verificată încălțămintea;
- să te transferi de pe scaunul rulant, pentru ca acesta să fie scanat.
Dacă ai nevoie de asistență pentru oricare dintre aceste etape, solicită sprijinul personalului din aeroport.
Legat de controlul bagajelor, e bine să verifici pe site-ul companiei de transport aerian ce e permis și ce nu e permis să transporți în bagajul de mână. Vei putea să transporți catetere și lubrifiant pentru catetere. De asemenea, e permis să ai imbusuri în bagajul de mână, pentru eventuale ajustări ale scaunului rulant în timpul călătoriei.
Una dintre recomandările noastre e să te asiguri că în bagajul de mână ai cele necesare pentru două zile: haine, dezinfectant, dispozitive urinare, medicamente (dacă folosești). Toate acestea îți vor fi utile în cazul în care se pierde bagajul de cală, până reintri în posesia lui. Pentru medicamente, e bine să ai la tine recomandare/ rețetă de la medic, ca să justifici prezența lor în bagaj.
- Îmbarcarea
Dacă ai menționat la rezervare și la check-in că vei avea nevoie de asistență pentru a urca în avion și pentru a ajunge până la locul tău, odată ce începe îmbarcarea, personalul de asistență va fi la poartă, pregătit să îți ofere sprijin. De obicei, utilizatorii de scaune rulante sunt îmbarcați primii și debarcați ultimii.
Pentru îmbarcare, se folosește un scaun rulant de cabină – acesta nu poate fi utilizat independent, ci va fi manevrat de personalul de asistență. La poarta aeronavei se face transferul din scaunul tău rulant (sau din scaunul rulant al aeroportului, dacă ai ales această variantă) pe scaunul rulant de cabină. Pentru manevrarea lui, sunt necesare două persoane. Din motive de siguranță, vor fi utilizate centuri pentru picioare și trunchi, care te vor menține în echilibru. De asemenea, personalul de asistență va recomanda poziția corectă pentru transportul în avion și, dacă vei avea nevoie, te vor ajuta să o menții.
Personalul de asistență te va conduce până la locul tău și te va ajuta să te transferi, la nevoie. Și pentru transferul de pe scaunul rulant pe scaunul de cabină, și pentru transferul pe locul rezervat din avion, e bine să le dai celor din personalul de asistență indicii cât mai clare despre modul în care te pot ajuta – în funcție de obiceiurile și nevoile tale.
Recomandarea este să iei în avion perna de pe scaunul rulant – atât ca să nu se piardă sau murdărească în cală, cât și pentru a o folosi în avion, dacă ești predispus/ă la apariția escarelor.
De asemenea, toate părțile mobile ale scaunului rulant ar trebui asigurate (lipite) sau detașate cumva și luate în avion, pentru a nu risca să se piardă – de ex. suporturile laterale detașabile.
- În timpul călătoriei, anunță însoțitorii/ însoțitoarele de bord cu privire la nevoile pe care le ai și îți vor oferi sprijin.
- Debarcarea
Persoanele cu dizabilități sunt debarcate la final, după coborârea celorlalți pasageri. Vei folosi un scaun rulant de cabină pentru a ajunge de pe locul tău la poarta avionului, unde te așteaptă scaunul rulant, scos din cală. Verifică să nu uiți nimic în avion și asigură-te că scaunul rulant e în regulă. Roagă personalul de asistență să te ajute cu bagajul de mână, la nevoie, și să te ghideze în aeroport pentru preluarea bagajului de cală, dacă e nevoie.
Sursă foto: http://worldtravaillers.com/
Articol pregătit de Erika G.
Acest articol nu poate fi reprodus nici integral, nici pe fragmente, fără acordul scris al Fundației Motivation România.