
10 sfaturi pentru prevenirea escarelor
Într-un articol anterior am explicat cauzele apariției escarelor și am indicat zonele cele mai predispuse apariției acestora. Pentru că e mai simplu să previi decât să tratezi, iată 10 sfaturi de care să ții cont dacă vrei să stai departe de escare:
- Folosește o pernă de reducere a presiunii! Orice persoană la care există riscul apariției escarelor trebuie să primească și să folosească o pernă specială pentru reducerea presiunii.
- Asigură-te că ai o poziție corectă în scaunul rulant! Poziționarea corectp ajută la distribuirea egală a greutății și reduce presiunea sub părțile osoase.
- Folosește tehnicile de reducere a presiunii (aplecarea înainte sau aplecarea în lateral), la intervale de timp regulate! Se recomandă aplicarea tehnicilor la fiecare 20-30 de minute și menținerea poziției de eliberare a presiunii pentru 2 minute.
- Asigură-te că ai o alimentație adecvată și că te hidratezi! Un regim alimentar diversificat, alături de hidratarea adecvată, contribuie la menținerea sănătății pielii și previne apariția escarelor.
- Evită fricțiunea! Scaunul rulant trebuie să aibă dimensiunea potrivită utilizatorului. Nu trebuie să existe fricțiune între corp și părți sau margini dure ale echipamentului. Transferurile în și din scaunul rulant trebuie făcute cu mare atenție: acestea se fac prin ridicare, nu prin târârea corpului.
- Evită umezeala! Schimbă imediat îmbrăcămintea udă sau pătată și evită să stai pe o pernă udă. Un program eficient la nivel de management vezical și intestinal poate reduce problemele legate de umezeală.
- Verifică zilnic suprafața pielii! Poți face acest lucru în mod independent, cu ajutorul unei oglinzi, sau poți apela la cineva din familie ori la un prieten apropiat. Dacă observi o zonă în care pielea este roșie sau mai închisă la culoare, ia măsuri imediate pentru înlăturarea presiunii exercitate asupra acelui punct.
- Schimbă regulat poziția în care stai! Acest lucru ajută la reducerea presiunii. De exemplu, se poate schimba poziția așezat în poziția culcat.
- Evită să intri în contact cu suprafețe încălzite puternic sau să stai în frig mult timp! Arsurile, degerăturile sau alte răni se pot transforma ușor în escare, în cazul persoanelor cu leziune medulară și sensibilitate redusă.
- Menține un stil de viață activ! Contribui, astfel, la îmbunătățirea mobilității, menținerea unei bune condiții de sănătate și, implicit, la prevenirea apariției escarelor.
Programează-te la testarea computerizată a presiunii exercitate în poziția așezat, cu ajutorul sistemului BodiTrak, la unul dintre cele trei centre regionale Motivation din Ilfov, Galați sau Cluj. Acesta ajută la identificarea zonelor celor mai predispuse la escare.
Pentru mai multe informații, persoanele interesate pot apela Telefonul utilizatorului de scaun rulant: 0800.030.762, de luni până joi în intervalul orar 9:00 – 16:00 iar vinerea în intervalul 9.00-14.00. Număr apelabil gratuit.
Articol pregătit de Erika G.
Sursă articol: Servicii pentru utilizatorii de scaune rulante, publ. de Organizația Mondială a Sănătății și trad. de Fundația Motivation România, Ed. Contaplus, 2013
Acest articol nu poate fi reprodus nici integral, nici pe fragmente, fără acordul scris al Fundației Motivation România.