Repere de accesibilitate pentru utilizatorii de scaune rulante

Repere de accesibilitate pentru utilizatorii de scaune rulante

La fel ca oricare altă persoană, utilizatorii de scaune rulante trebuie să aibă la dispoziție căi de acces care să le permită deplasarea pe stradă, în comunitate și în clădirile publice.

Conform Normativului privind adaptarea clădirilor civile şi spaţiului urban aferent la nevoile individuale ale persoanelor cu dizabilități (NP 051-2012), pentru a asigura accesul în condiții de egalitate cu ceilalți, trebuie asigurate următoarele cerințe:

Parcările

Orice parcare amenajată trebuie să asigure cel puțin 2 locuri rezervate persoanelor cu dizabilități, cât mai aproape de căile de acces în clădire. Acestea trebuie să fie marcate în conformitate cu standardele internaționale. Locurile de parcare trebuie să fie de cel puțin 2.5 m lățime pentru autovehicul și 1.2 m pentru utilizator.

Rampele

Pentru a permite accesul utilizatorilor de scaune rulante, rampele nu trebuie să fie mai abrupte de 5%. Palierul de intrare și manevrare a ușilor precum și palierele de repaus și/sau schimbare de direcție trebuie să aibă o lungime de minimum 140 cm.

Intrarea

Ușa de acces trebuie să aibă o deschidere de cel puțin 80 cm. E nevoie să existe un perete liber pe lungimea de deschidere a ușii, în dreptul mânerului, pentru a permite unei persoane în scaun rulant să se apropie suficient de aceasta, ca să o deschidă. Pragul ușii nu trebuie să fie mai înalt de 0.6 cm. Mânerele ușilor nu trebuie amplasate la o înălțime mai mare de 122 cm.

Spațiul pentru manevrarea scaunului rulant

Intrarea accesibilă trebuie să permită accesul direct la etajul principal, hol sau ascensor. Toate spațiile publice trebuie să fie dotate cu coridoare accesibile. Căile de acces  trebuie să aibă o lățime de cel puțin 90 cm.  Acestea trebuie să fie prevăzute cu spații circulare sau în T cu diametrul de 1.5 m care să permită utilizatorului de scaun rulant să schimbe direcția de deplasare.

Deplasarea pe verticală

Rampele și ascensoarele trebuie să permită accesul la toate etajele.

Accesul și utilizarea grupurilor sanitare

Băile trebuie să fie accesibile persoanelor cu dizabilități. Ușa separeului trebuie să poată fi folosită atât din interior, cât și din exterior. Una dintre condițiile de îndeplinit pentru ca separeul să fie accesibil pentru utilizatorii de scaune rulante este să aibă o suprafață de cel puțin 1.5 m pe 1.5 m, dincolo de deschiderea ușii. În cadrul separeului accesibil, trebuie instalate mânere de sprijin pe peretele din spatele toaletei, precum și pe cel mai apropiat perete, pentru efectuarea transferului.

Ieșirile de urgență

Trebuie instalate suficiente lămpi pentru iluminarea tuturor căilor de ieșire în caz de urgență (de ex. scări, coridoare și căi de ieșire). Toate ușile căilor de evacuare se vor deschide în sensul evacuării. Se vor asigura sisteme de alarmă vizuale și auditive.

Accesul la bunuri și servicii

Trebuie să fie posibil fără asistență. În caz contrar, servicii alternative trebuie să fie puse la dispoziție, la cererea persoanelor cu dizabilități.

Foto: Unsplash.com/ Yomex Owo

Acest articol nu poate fi reprodus nici integral, nici pe fragmente, fără acordul scris al Fundației Motivation România.

Puteti citi tot articolul folosind aplicatia MotiActiv:
Get it on Google Play
Download on the app store
Comments are closed.