Cum să cauți un loc de muncă? 7 pași
- Fă-ți o listă. Pe prima coloana scrie ce știi să faci. Pe a doua coloană scrie ce ți-ar plăcea să faci. Pe a treia coloană scrie ce firme (sau ce fel de firme) ar trebui să cauți. Un criteriu îl constituie, evident, accesibilitatea locului de muncă: să existe rampă la intrare, toaletă adaptată în clădire, loc suficient pentru a te deplasa cu scaunul rulant, drumul până la serviciu să fie accesibil ș.a.m.d.). Lista aceasta o poți folosi ca pe un fel de ghid în căutarea ta. Pornește căutarea cu gândul că meriți un loc de muncă bun și îl poți obține, dacă ai clar în minte ce poți tu oferi angajatorului (putere de muncă, experiență, cunoștințe, motivație etc.).
- Începe prin a le spune tuturor celor cu care intri în contact că îți cauți un loc de muncă și ce activități poți tu să faci. Spune-le vecinilor, rudelor, prietenilor, vânzătoarei de la magazinul din colț, tuturor celor care și-ar putea aminti de tine în momentul în care aud de vreun loc de muncă disponibil. Nu te costă nimic și … cine știe “de unde sare iepurele”. În plus, va fi o primă ocazie să exersezi: cum soliciți un loc de muncă, ce poți să spui despre tine și despre ce știi tu să faci.
- Mergi personal la firmele accesibile care au sediul la tine pe stradă sau în cartierul în care locuiești, sau la firmele pe care le-ai scris pe lista de la punctul 1. Ia cu tine un CV și spune la secretariat că te interesează dacă au locuri de muncă disponibile. Chiar dacă nu au angajează în acest moment, cere voie să le lași un CV. Poate a doua zi o să apară un loc de muncă și te vor suna.
- Cumpără-ți ziarul local. Alege locurile de muncă pentru care ai vrea să aplici, fără să îți faci griji că nu o să te accepte, sau că nu îndeplinești condițiile. Trebuie doar să te decizi care sunt posturile care te interesează. Sună la companiile selectate și, dacă postul este încă disponibil, întreabă care sunt condițiile și criteriile de selecție. Dacă par potrivite, întreabă și dacă locul de muncă este accesibil; explică pe scurt ce presupune aceasta, dacă este necesar. Dacă răspunsul este afirmativ, trimite CV-ul.
- Dacă ai acces la internet, intră pe site-urile principale de locuri de muncă (www.bestjobs.ro și www.ejobs.ro). Caută posturile disponibile în orașul tău. Mai departe, procedează ca și în cazul anunțurilor din ziar.
- O altă opțiune sunt locurile de muncă afișate pe site-ul ANOFM (https://www.anofm.ro/lmvw.html?agentie=ANOFM). Selectează localitatea și caută după un cuvânt cheie (de exemplu, “lucrător comercial”). Apoi deschide fiecare anunț și contactează angajatorul la numărul de telefon găsit în anunț.
- În orice situație, dacă angajatorii contactați nu ți-au acceptat candidatura, nu te descuraja. Perseverează, caută în continuare! Cei mai mulți oameni (mai ales cei care nu au o pregătire foarte specializată) se angajează după ce caută printre sute de posturi, trimit zeci de CV-uri, participă la câteva interviuri și, într-un final, primesc o ofertă. Așadar, găsirea unui loc de muncă potrivit este un efort de durată. Mult succes
Articol scris de Gabi C.
Foto: César Abner Martínez Aguilar / Unsplash
Acest articol nu poate fi reprodus nici integral, nici pe fragmente, fără acordul scris al Fundației Motivation România.