Baschet în scaun rulant

Baschet în scaun rulant

Baschetul este unul dintre cele mai adaptabile sporturi de echipă și din acest motiv a devenit popular rapid în rândul persoanelor cu dizabilități fizice din toată lumea, la începutul anilor 1940.  Sir Ludwing Guttmann a pus bazele unei secții care să se ocupe de persoanele cu leziune medulară, la spitalul Stoke Mandeville din Aylesbury, Buckingham, Anglia. Operațiunea a fost finanțată în 1944 de guvernul britanic, pentru a ajuta persoanele care dobândiseră dizabilități în timpul războiului să își înțealeagă noua condiție, să își recapete demnitatea și independența, să își păstreze o stare de sănătate cât mai bună și, în același timp, să devină membri respectați ai societății. Jocurile Mondiale în Scaun Rulant din Stoke Mandeville din 1948, organizate de Sir Ludwig Guttmann, au marcat începutul oficial al sporturilor în scaun rulant. Astăzi, Jocurile Paralimpice sunt evenimente sportive care reunesc mii de concurenți de elită.

Reguli și echipament

 • Scaunele rulante pentru baschet sunt unele speciale, diferite de cele folosite în viața de zi cu zi sau în alte sporturi. Una dintre diferențe constă în unghiul de înclinație a roților. Acestea formează un unghi obtuz cu podeaua, pentru a permite deplasarea cu viteză mai mare, spre deosebire de roțile scaunelor obișnuite, care sunt perpendiculare pe podea. De asemenea, roțile din față sunt mai mici decât ale scaunelor obișnuite și lor li se adaugă o rotiță pe spate, care are rolul de a conferi stabilitate, în timpul jocului. Bara de sprijin a picioarelor este si ea diferită este poziționată astfel încât tălpile și vârfurile picioarelor să fie protejate, pentru a evita accidentările.
 • Se permite folosirea unei singure perne pe scaunul rulant, care să aibă o grosime între 10 și 5 cm, în funcție de clasa în care se încadrează jucătorul, conform dizabilității pe care o are. Perna nu trebuie să aibă margini rigide sau să fie confecționată dintr-un material rigid și trebuie să fie conformă cu formatul scaunului, nu mai mare.
 • Bara de sprijin a picioarelor nu trebuie să fie ascuțită, pentru a evita accidentele și trebuie să fie montată la maximum 11 centimetri de la sol.
 • Nu este permis ca scaunul rulant să aibă anexat vreun mecanism de conducere, oprire sau propulsie. El poate fi manevrat doar prin forța utilizatorului. Trebuie menționat că și aceasta este o deosebire importantă în raport cu scaunele rulante cu antrenare manuală obișnuite, care au dispozitive de frânare încorporate.
 • Poziția unui jucător este determinată de locul în care scaunul său atinge podeaua. De asemenea, când mingea iese din teren se consideră că a dat-o afară jucătorul care a fost atins ultima dată de minge – el însuși sau scaunul său rulant.
 • Regulile referitoare la numărul de sportivi dintr-o echipă – cinci – precum și cele legate de împărțirea timpului de joc și a pauzelor, la fel ca regulile care se referă la timpul de posesie a mingii, de atac – regula celor 3 secunde/ 5 secunde/ 24 de secunde  – se respectă la fel ca în baschetul obișnuit.
 • În timpul jocului, mingea se joacă numai cu mâinile. Se consideră abatere punearea mingii în scaunul rulant, în mod deliberat, precum și lovirea ei în mod intenționat cu pumnul sau altă parte a corpului.
 • În baschetul în scaun rulant, driblingul este corect și regulamentar efectuat atunci când jucătorul împinge scaunul său rulant și simultan driblează mingea. Aceasta va fi lovită în lateral, nu între genunchi, atunci când se împinge scaunul rulant și se vor face una sau două împingeri de scaun rulant, apoi reluându-se driblingul.
 • Numărul împingerilor scaunului rulant pe care le poate face un jucător în timp ce ține mingea este de două. Orice mișcare de pivotare este considerată parte a driblingului și sunt acceptate și acestea tot în număr de două, fără driblarea mingii.
 • Principiul cilindrului este și el foarte important când vine vorba de baschetul în scaun rulant. El este definit ca fiind spațiul din interiorul unui cilindru imaginar ocupat de un jucător și fotoliul său rulant pe podea. El include și spațiul de deasupra lui și este delimitat astfel:
 • în față – de palmele mâinilor și de bara orizontală din față a fotoliului rulant;
 • în spate – de marginile posterioare ale roților mari ale fotoliului rulant;
 • în părți – de marginile exterioare ale roților mari ale fotoliului rulant unde acesta atinge podeaua.
 • Pe terenul de baschet, un jucător are dreptul de a avea un spațiu-cilindru ocupat de propriul fotoliu rulant și de corpul său în poziție șezând. Imediat ce un jucător părăsește poziția sa verticală și produce un contact cu un adversar care ocupase deja o poziție verticală – cilindru, jucătorul care și-a părăsit poziția verticală – cilindru este responsabil de contactul produs.

Acestea sunt, așadar, principalele reguli de baschet în scaun rulant, diferențiate de cele de baschet obișnuit. Dimensiunea terenului și înălțimea amplasării coșului de baschet rămân aceleași ca în jocul obișnuit.

Beneficiile sportului în scaun rulant

În plan fizic, beneficiile pe care le oferă sportul sunt în strânsă legătură cu procesul de recuperare care urmează traumatismului sau bolii și, în același timp, contribuie la obținerea unei stări generale de bine. Sportul poate ajuta ca următoarele deprinderi fizice să se dezvolte mai rapid: forța, coordonarea și echilibrul, flexibilitatea, dexteritatea și rezistența.

În plan psihologic, sportul are impact pozitiv la nivel emoțional și mental. Implicarea unei persoane într-o activitate sportivă îi va aduce satisfacția utilității și chiar a performanței, ceea ce conduce la sporirea încrederii în forțele proprii. De asemenea, va conduce la o stare de detensionare, de relaxare.

În ceea ce privește aspectul social, sportul oferă prilejul interacțiunii cu alți oameni, sportivi sau nu, cunoașterea experiențelor acestora, purtarea unor discuții și împărtășirea unor valori comune. Din acest motiv, sportul este considerat a fi o modalitate excelentă de incluziune a persoanelor cu dizabilități și de demonstrare a abilităților acestora.

Articol pregătit de Erika G.
Surse:
1. Comitetul Național Paralimpic, Regulament pentru jocul de baschet în scaun rulant.
2. https://www.paralympic.org/news/sport-week-history-wheelchair-basketball
3. Foto: Alina Cojocaru

Acest articol nu poate fi reprodus nici integral, nici pe fragmente, fără acordul scris al Fundației Motivation România și menționarea sursei.

Puteti citi tot articolul folosind aplicatia MotiActiv:
Get it on Google Play
Download on the app store
Comments are closed.