De ce să ții cont în amenajarea unei băi accesibile (VIDEO)

De ce să ții cont în amenajarea unei băi accesibile (VIDEO)

Persoanele cu dizabilități se confruntă adesea cu dificultăți atunci când vine vorba de identificarea unui grup sanitar accesibil. Fie că vorbim de spațiile publice, fie că vorbim de camera de baie din locuința personală, e important ca aceasta să fie amenajată astfel încât să permită accesul în siguranță pentru persoanele cu dizabilități. Accesul la o cameră de baie nu este important doar pentru îndeplinirea nevoilor de bază ale unei persoane, ci reprezintă și un element important pentru îmbunătățirea vieții și creșterea gradului de independență în cazul unei persoane utilizatoare de scaun rulant.

Așadar, indiferent dacă o construim de la zero sau modificăm o cameră de baie existentă pentru a o transforma într-un spațiu accesibil, trebuie sa ținem cont de calitatea materialelor și de câteva aspecte de bază. Listăm mai jos câteva, cu precizarea că acestea pot fi completate cu alte informații, în funcție de tipul de mobilier pe care o persoană vrea să-l includă în baie, dar și în funcție de nevoile și obiceiurile individuale ale celor care folosesc baia respectivă, în cazul locuințelor personale.

Ușa de acces

 • Trebuie sa fie suficient de lată, cu o deschidere de minimum 80 cm, pentru a asigura loc suficient pentru manevrarea în siguranță a scaunului rulant.
 • Este recomandat ca deschiderea să fie spre exterior. Acest lucru ajută la definirea unui spațiu mai mare de manevrare a scaunului rulant și scutește utilizatorul de efort suplimentar, la intrarea și ieșirea din camera de baie. Un alt motiv pentru care este recomandat ca deschiderea ușii să se facă spre exterior ține de siguranță, în caz de urgență și nevoie de evacuare.
 • Mânerul trebuie să fie cu acționare prin tragere, astfel încât să fie ușor de folosit și de o persoană cu mobilitate afectată la nivelul brațelor, cu forță scăzută sau echilibrul afectat.
 • Mânerul trebuie să fie amplasat la o înăltime de maximum 70 cm, pentru a fi utilizat în siguranță.

Spațiul interior  trebuie să fie suficient de mare cât să permită manevrarea scaunului rulant în siguranță.

 • Spațiul de manevră din încăpere trebuie să permită transferul persoanei din scaunul rulant frontal, lateral și oblic.
 • Este recomandat să existe o suprafață liberă, la nivelul pardoselii, de 1,50 x 1,50 m, atât în fața lavoarului, cât și în fața vasului WC-ului, pentru manevrarea scaunului rulant.
 • Spatiul liber în lateralul vasului de toaletă rebuie să fie de minimum 90 cm, preferabil 1.20 m pentru e permite transferul persoanei din scaunul rulant pe vasul WC și înapoi, atât în mod independent, cât și cu asistență. Cu cât spațiul liber e mai mare, cu atât poate fi folosit de mai ulte persoane. De ex., dimensiunea de 90 cm asigură utilizarea spațiului de 65% dintre utilizatorii de scaune rulante, în timp ce dimensiunea de 1.20 m asigură folosirea spațiului de 90% dintre utilizatorii de scaune rulante – inclusiv persoanele care au scaune rulante mai mari sau cu acționare electrică.  
 • Pardoseala – urmărim întotdeauna ca modelul de gresie pe care îl aleegem, pe lângă considerentele estetice, să permită aderența, pentru a evita alunecarea. Este de evitat gresia lucioasă, pentru că aceasta devine foarte alunecoasă, în contact cu apa și săpunul, și poate crește riscul de accidente.

Lavoarul

 • Înălțimea de montaj a marginii superioare a lavoarului față de pardoseală trebuie să fie cuprinsă între 75 și 85 cm.
 • Zona de sub lavoar trebuie să fie liberă pe o înălțime între 65 și 70 cm și pe o adâncime de minimum 20 cm, pentru a crea spațiul liber pentru scaunul rulant și corp (genunchi), în poziția așezat. De aceea, ar trebui evitate acele tipuri de lavoar, care vin la pachet cu dulap sub ele, pentru că acestea limitează accesul în scaun rulant.
 • Spațiul din fața lavoarului trebuie să permita apropierea frontală sau laterală pentru o persoană în scaun rulant.

Bateria

 • Bateria de la lavoar trebuie să fie cu monocomandă pentru apă rece/caldă și acționare unică.
 • E recomandat ca mânerul de acționare să fie de tip pârghie și să fie amplasat la maximum 30 cm fașă de marginea frontală a lavoarului. Astfel, poate ajunge la el în siguranță și o persoană cu echilibrul afectat, fără a adopta o poziție greșită sau riscantă în scaunul rulant.
 • Este recomandată montarea unui termostat pentru limitarea temperaturii apei la 40 de grade Celsius, pentru a evita accidentele, mai ales în cazul persoanelor cu sensibilitate afectată la nivelul mâinilor.

Zona de duș

 • Zona de duș trebuie să fie la același nivel cu suprafața pardoselii băii și să nu aibă panouri de închidere care să împiedice accesul frontal și lateral.
 • Zona de duș trebuie să fie prevăzută cu cel puțin o bară de sprijin verticală.
 • Lungimea furtunului de la bateria dușului trebuie să fie de minimum 1.20 m, pentru a permite utilizarea lui în condiții de siguranță.
 • Fixarea dușului cu furtun flexibil se face la o înălțime cuprinsă între 1 și 1.80 m față de nivelul pardoselii, pentru ca o persoană în scaun rulant, care nu se poate ridica și are echilbrul afectat, să ajungă la duș în siguranță.
 • Închiderea zonei de duș se face cu o perdea sau un sistem de uși, care să permită circulația și să lase spațiu liber de manevră, fără ghidaje sau alte elemente la nivelul pardoselii, care ar face dificil transferul pe scaunul de duș.
 • Aria minimă care permite transferul persoanei din scaunul rulant în spațiul pentru duș trebuie să fie de 90 x 1.30 m
 • Zona de duș trebuie să fie echipată cu scaun de duș, pe care persoana se se transfere din scaunul rulant, în mod independent sau cu ajutor. Acesta poate fi un scaun pliabil, ușor de manevrat, cu dimensiuni de minimum 45×45 cm și înălțime între 40 și 48 cm fața de pardoseală. Scaunul pliabil ar trebui să fie la maximum 4 cm distanță fata de peretele posterior. Este important să suporte greutatea utilizatorului. Scaunul pliabil poate fi înlocuit cu alt tip de scaun pentru duș.
 • Orice model ar alege persoana, este important să se asigure că scaunul de duș:
  • Susține greutatea utilizatorului
  • Permite scurgerea apei – umezeala prelungită poate duce la leziuni ale pielii
  • Are colțurile rotunjite – pentru e preveni lezarea pielii în mod accidental, în timpul transferului
  • Este poziționat în apropierea barelor de sprijin
  • Are un sistem de prindere sigur – de exemplu, dacă este scaun de duș clasic, trebuie ca picioarele să fie îmbrăcate într-un material care să prevină alunecarea/deraparea.

Vasul WC 

 • Înălțimea de montaj a marginii superioare a vasului WC față de pardoseală trebuie să fie cuprinsă între 40 și 48 cm, iar distanța față de peretele opus să fie de 90 cm.
  Pentru copii, înălțimea vasului WC trebuie să fie cuprinsă între 20.5 și 38 cm, iar barele de spriijin orizontale trebuie poziționate la o înălțime cuprinsă între 51 și 63.5 cm.
 • Pe ambele laturi ale vasului de WC trebuie să fie montate bare de sprijin, utile în timpul transferului.
 • Pe parte pe care se face transferul din și în scaunul rulant, trebuie să fie montată o bară de sprijin mobilă, la o înălțime de 25-35 cm față de înăltimea vasului de toaletă.
 • Atunci când în partea laterală a vasului de toaletă se află un perete, bara de sprijin orizontală trebuie să aibă o lungime de minimum 60 cm și să fie poziționată la o înălțime de 25-35 cm peste înălțimea vasului de toaletă și să să depășească cu 15 cm lungimea frontală a vasului de toaletă, pentru a fi eficientă în efectuarea transferului. Aceasta se continuă cu o bară verticală până la înălțimea de 1.70 m.

Oglinda

 • Trebuie poziționată la o înălțime de maximum 90 cm față de pardoseală, iar înălțimea oglinzii trebuie să fie de 95 cm. Astfel, permite ca o persoană în scaun rulant să se poată vedea în ea. Este bine ca oglinda să aibă funcție de înclinare și să se poată regla ușor.

Alte recomandări

 • Alte elemente din baie, precum cuierele, uscătorul de mâini, recipientul cu săpun ș.a. trebuie să fie amplasate la o înălțime de 80 cm – 1 m, pentru ca persoana să ajungă la ele în siguranță, din scaunul rulant.
 • Întrerupătorul, amplasat în afara băii, trebuie să fie și el la o înălțime similară
 • Coșurile de gunoi nu vor avea sistem de acționare cu pedală
 • Pentru cei la care spațiul de baie este mai mic, recomandare noastră este să se renunțe la cada de baie și să păstreze doar zona de duș pentru a câștiga spațiu de manevrare a scaunului rulant. Sigur că asta depinde și de nevoile și de abilitățile persoanei.

În clipul de mai jos, colegul nostru, Alin, care este și el utilizator de scaun rulant, a ilustrat câteva dintre elementele descrise în articol:

Informațiile din acest articol au caracter orientativ și sunt bazate pe Normativul privind adaptarea clădirilor civile şi spaţiului urban aferent la nevoile individuale ale persoanelor cu dizabilități (NP 051-2012).

Articol pregătit de Alin A., Erika G.
Ilustrații: Alin A.
Sursă: Normativul privind adaptarea clădirilor civile şi spaţiului urban aferent la nevoile individuale ale persoanelor cu dizabilități (NP 051-2012).

Acest articol nu poate fi reprodus nici integral, nici pe fragmente, fără acordul scris al Fundației Motivation România și menționarea sursei.

Puteti citi tot articolul folosind aplicatia MotiActiv:
Get it on Google Play
Download on the app store
Comments are closed.