Poziția așezat la copiii cu dizabilități

Poziția așezat la copiii cu dizabilități

Atunci când ne referim la copii cu dizabilități locomotorii cu vârsta de până la 5 ani, trebuie să luăm în considerare că postura și poziția așezat diferă față de cele ale copiilor mai mari sau ale adulților. Postura în poziția așezat se dezvoltă în primii 5 ani de viață ai copilului.

Cele mai importante elemente posturale care diferențiază poziția așezat a unui copil cu vârsta de până în 5 ani de cea a unui adult sunt următoarele:

  1. Spatele copilului este plan, trunchiul este drept și nu există curburi lombare sau toracice. În cazul adulților, spatele prezintă curburile fiziologice.
  2. Urechile și șoldurile copilului sunt situate pe aceeași linie. Totuși, umerii sunt orientați puțin înspre înainte. În cazul adulților, urechile, umerii și șoldurile se află pe aceeași linie.
  3. Membrele inferioare sunt orientate către exterior, coapsele sunt depărtate, nu paralele sau ușor depărtate, ca în cazul adulților.

Așadar, suportul sau sprijinul postural oferit de scaunul rulant este diferit în cazul copiilor, față de cel al adulților. De aceea, specialiștii care oferă servicii de scaune rulante copiilor ar trebui să țină cont de reperele și elementele privind postura, descrise mai sus. În cazul în care aceste aspecte sunt ignorate, pot apărea dureri articulare și musculare, disconfort sau complicații mai grave, prescum deformările posturale și escarele.

Atunci când este prescris un scaun rulant, si la adulți, și în cazul copiilor, trebuie avute în vedere aspecte precum: nivelul de confort, funcționalitatea în desfășurarea activităților și menținerea utilizatorului într-o poziție cât mai apropiată de poziția neutră de ședere.

Sfaturi utile pentru părinți privind importanța intervenției timpurii asupra posturii și poziției așezat

  • Asigurați-vă că scaunul rulant folosit de copil este pe măsura acestuia!

Scaunul rulant ar trebui să fie unul potrivit pentru nevoile copilului la momentul prescrierii și utilizării, să se potrivească dimensiunilor lui fizice, indiferent de vestimentația acestuia sau de ritmul lui de creștere și dezvoltare fizică. Acest lucru poate preveni o serie de deformări sau consecințe negative în privința posturii. Scaunul rulant trebuie schimbat pe măsură ce dimensiunile și nevoile copilului se schimbă. Așadar, dar este greșit să alegeți un scaun rulant în funcție de nevoi viitoare ale copilului, gândindu-vă să-i fie bun și după ce mai crește, de exemplu. E important să vă concentrați pe nevoile actuale ale copilului.

  • Preveniți deformările posturale fixe cu un scaun rulant adecvat!

În cazul copiilor care prezintă dificultăți în menținerea poziției așezat, în lipsa sprijinului adecvat, pot apărea probleme posturale. Dacă părinții ajung târziu la un furnizor de scaune rulante, anumite probleme posturale pot deveni fixe. Acest lucru poate face ca adoptarea poziției de ședere să devină dificil de adoptat chiar și cu elemente de sprijin sau suport postural suplimentar. În această etapă, orice poziție vicioasă sau articulațe devenita fixă va avea consecințe negative în adolescență și mai târziu atunci când copilul va deveni adult.

  • Evitați să folosiți un cărucior obișnuit, pentru copii, sau să purtați copilul în brațe!

Părinții nu trebuie să aștepte până ce copilul devine prea greu pentru a fi transportat în brațe, pentru a beneficia de un scaun rulant potrivit și a apela la serviciile unui furnizor de scaune rulante. Un carucior obișnuit pentru copii nu va oferi același sprijin postural de care copilul are nevoie pentru a putea adopta o poziție așezat și o postură cât mai corectă.

  • Un scaun rulant poate fi util și pentru copiii care pot merge doar cu sprijin, pe distanțe scurte!

În cazul copiilor care au într-o anumită măsură abilitatea de a merge, folosirea unui scaun rulant le poate ușura acestora viața de zi cu zi și le permite desfășurarea mai multor activități pe parcursul zilei. Un scaun rulant nu va descuraja copilul să meargă.

  • Interveniți timpuriu pentru a evita complicațiile medicale!

Există o probabilitate mai mare ca un scaun rulant cu suport postural adecvat, furnizat cât mai devreme, să aibă un efect benefic asupra copilului în dezvoltarea lui pe termen lung.

Pentru informații despre un scaun rulant potrivit, vă puteți adresa Fundației Motivation România, prin apel la Telefonul Utilizatorului de Scaun Rulant – 0800.030.762 (apelabil gratuit de luni până joi în intervalul 09.00-16.00, iar vinerea – în intervalul 09.00-14.00) sau la echipa regională Motivation din zona dumneavoastră.

Ilustrarea poziției așezat la copii cu vârsta de până la 5 ani

Material pregătit de George Ș.
Sursă text și foto: Organizația Mondială a Sănătății, Servicii pentru utilizatorii de scaun rulant. Pachet de instruire – nivel intermediar, 2013.

Acest articol nu poate fi reprodus nici integral, nici pe fragmente, fără acordul scris al Fundației Motivation România. 

Puteti citi tot articolul folosind aplicatia MotiActiv:
Get it on Google Play
Download on the app store
Comments are closed.