
Protejarea formei corpului în poziția culcat
În privința modului în care ne putem petrece timpul în pat, putem clasifica poziția de culcat sub trei forme:
A. Întins pe spate – culcat cu fața în sus
B. Întins pe o parte, pe lateral
C. Culcat cu fața în jos
Indiferent de poziția pe care o adoptăm, este bine de știut că asupra corpului nostru acționează o serie de forțe biomecanice care, în timp, produc schimbări ale formei corpului.
A. La adoptarea poziției de culcat pe spate timp îndelungat, fără schimbarea poziției corpului la intervale regulate de timp.
În funcție de raportul forțelor biomecanice care acționează asupra corpului, se pot produce anumite modificări ale structurii sistemului osos, articular și muscular. Acestea pot da o serie de probleme și complicații precum cele descrise mai jos.
- La nivelul pieptului – forțele gravitaționale acționează asupra cutiei toracice și a sternului, având ca efect asupra formei corpului, pe lângă aplatizarea, largirea, înfundarea și deplasarea (rotația) sternului către o parte a coloanei vertebrale (scolioza), și alte efecte negative precum: durere, disconfort în timpul somnului, probleme respiratorii, probleme cardiace, probleme de hrănire, de înghițire sau digestive.
- La nivelul bazinului și al membrelor inferioare – forțele gravitaționale acționează asupra bazinului prin mișcarea acestuia spre înainte dacă picioarele sunt întinse. Dacă picioarele nu sunt întinse și apar contracțiile, atunci bazinul se va roti în funcție de poziția picioarelor. Picioarele vor rămâne aplecate către în jos. Aceste modificari pot avea o serie de consecințe precum: scăderea gradului de mobilitate, întâmpinarea de dificultăți atunci când se dorește adoptarea și menținerea altor poziții precum poziția așezat, scăderea gradului de funcționalitate, probleme de greutate, dar si probleme la nivelul pielii – de exemplu apariția escarelor!
În aceste situații, pentru prevenirea complicațiilor, recomandarea este să existe sprijin sau suport postural la nivelul:
- Capului – oferit de pernă.
- Trunchiului – de o parte și de alta a acestuia, prin perne dreptunghiulare sau de tip sul.
- Bazinului – de o parte și de alta a acestuia, prin perne.
- Membrelor inferioare – plasarea unor perne de tip sul sau a unor pături rulate între cele doua coapse, pentru ușoara lor departare, și sub genunchi, pentru a permite ușoara flexie (îndoire) a acestora.
B. La adoptarea poziției de întins pe o parte – culcat lateral timp îndelungat:
- La nivelul pieptului – forțele gravitaționale acționează asupra cutiei toracice și a sternului, având ca efect asupra formei corpului, îngustarea și rotația pieptului, precum și apariția scoliozei. Mai pot apărea și alte efecte negative precum: durere, disconfort în timpul somnului, probleme respiratorii, probleme cardiace, probleme de hrănire, de înghițire sau digestive.
- La nivelul bazinului și al membrelor inferioare – forțele gravitaționale acționează asupra bazinului prin mișcarea de rotație, acesta devenind oblic. La nivelul șoldurilor pot apărea dislocări, iar la nivelul membrelor inferioare – încrucișări. Aceste modificări pot avea o serie de consecințe precum: scăderea gradului de mobilitate, întâmpinarea de dificultăți atunci când se dorește adoptarea și menținerea altor poziții precum poziția așezat, scăderea gradului de funcționalitate, probleme de greutate, dar si probleme la nivelul pielii – de exemplu escare atunci când la nivelul membrelor inferioare proeminențele osoase se ating: genunchii și gleznele între ele.
În aceste situații, pentru prevenirea complicațiilor, ar trebui să existe sprijin sau suport postural la nivelul:
- Capului – oferit de pernă.
- Trunchiului – în partea din spate a acestuia, prin perne.
- Bazinului – în partea din spate a acestuia, prin perne.
- Membrelor inferioare – între cele doua coapse la nivelul genunchilor (ușor îndoiți) pentru a nu permite apropierea acestora și la nivelul gleznelor, tot pentru a asigura o ușoară departare. Se poate oferi sprijin prin utilizarea unor perne de diferite dimensiuni sau forme.
C. În cazul adoptării poziției de culcat cu fața în jos:
Consecințele sunt similare celor aferente pozițiilor descrise mai sus. De menționat faptul ca nu este recomandată adoptarea acestei poziții pe perioade lungi. Dacă persoana doarme în această poziție, trebuie să vedem de ce o face și să o încurajăm să renunțe treptat la aceasta poziție. Menținerea acestei poziții timp îndelungat poate să atragă probleme respiratorii prin îngreunarea procesului de inspir – expir.
Sfaturi de urmat privind adoptarea poziției de culcat pe spate, culcat lateral sau cu fața în jos:
- În primul rând, oricare ar fi poziția adoptată, trebuie ca persoana să se simtă confortabil, relaxată și fără durere.
- Se recomandă schimbarea regulată a poziției din culcat pe spate în culcat lateral sau cu fața în jos (acolo unde adoptarea acestor posturi nu provoacă alte probleme, de exemplu: probleme respiratorii).
- La persoanele care nu își pot schimba singure poziția, se recomandă solicitarea sprijinului altei persoane pentru această acțiune.
- Suprafața de ședere, salteaua nu trebuie să fie moale, dar nici foarte dură. E recomandat să permită sprijinirea corpului fără ca acesta să se scufunde. Acolo unde există riscul de apariție a escarelor, se recomandă o saltea specifică pentru a reduce presiunea.
Recomandări generale
Monitorizarea posturii și a aliniamentului corpului ne ajută să prevenim problemele posturale.
Poziționarea corectă poate fi mai dificilă la adulți decât în cazul copiilor, pentru că în cazul acestora sistemul osos, articular și muscular s-a dezvoltat deja. În plus, adulții pot avea probleme posturale care nu mai permit corectarea acestora, ci doar sprijinirea lor pentru a sta confortabil.
În urma poziționării corecte privind pozițiile de culcat, de verificat că poziția adoptată:
- Oferă confort
- Nu provoacă durere
- Nu împiedică respirația
- Permite gestionarea epilepsiei (dacă este prezentă această afecțiune) sau aplicarea protocolului de îngrijire a altor afecțiuni (dacă este cazul)
- Nu duce la creșterea temperaturii corpului peste limitele normale.
- Nu afectează circulația sângelui
- Nu duce la apariția unor zone de presiune noi (în cazul persoanelor cu risc de apariție a escarelor)
- Nu îngreunează sau obstrucționează dispozitivele pentru manegementul intestinal sau urinar (acolo unde este cazul).
Material pregătit de George Ș.
Materialul are la bază lucrarea Protecting Body Shape, elaborată de Sarah Frost și organizația Simple Stuff Works
Foto: Owen Beard / Unsplash
Acest articol nu poate fi reprodus nici integral, nici pe fragmente, fără acordul scris al Fundației Motivation România.