De ce să folosești o pernă pe scaunul rulant?

De ce să folosești o pernă pe scaunul rulant?

Deși la prima vedere perna poate părea doar un accesoriu pentru scaunul rulant, adevărul este că ea este indispensabilă pentru utilizator și este o componentă integrantă a scaunului rulant.

Toate persoanele care folosesc scaune rulante trebuie să se asigure că au o pernă în condiție bună, iar aceia care au afectată sensibilitatea și, implicit, risc de apariție a escarelor, trebuie să se asigure că perna pe care o folosesc este eficientă în reducerea presiunii și prevenirea apariției escarelor.

Care este rolul pernelor?

Perna este o componentă foarte importantă a fiecărui scaun rulant. Pernele oferă:

 • confort și le permite astfel utilizatorilor de scaune rulante să petreacă mai mult timp în scaun rulant și să facă activtiățile pe care și le propun;
 • suport postural – ajută utilizatorul să stea mai bine în poziția așezat și poate chiar să ajute la corectarea poziției persoanei care folosește un scaun rulant;
 • reducerea presiunii – aspect important în cazul persoanelor care au sensibilitate redusă, pentru rolul în prevenrea escarelor, fie că persoana s-a confruntat sau nu cu astfel de complicații medicale, în trecut.

Toți utilizatorii ar trebui să stea comod în scaunul rulant, iar o pernă bună îi ajută să adopte poziția așezat mai ușor și mai confortabil. Acesta este motivul pentru care fiecare utilizator trebuie să aibă o pernă.
Nu este obligatoriu ca toți utilizatorii să aibă o pernă destinată reducerii presiunii. E foarte important ca perna folosită să fie potrivită pentru nevoile utilizatorului. De aceea, îți recomandăm să ceri sfatului unui specialist Motivation, înainte să alegi o pernă.

De ce trebuie să țineți cont atunci când alegeți o pernă?

Pernele pot fi descrise în mai multe feluri, inclusiv luând în considerare următoarele aspecte:

 • materialul din care sunt confecționate (de exemplu: din spumă / burete sau fibre vegetale); Pentru pernele din spumă/ burete este important să fie verificate și înlocuite la 1-2 ani, pentru că, odată cu trecerea timpului, aceste materiale se comprimă, devin mai tari, mai dure și își pot pierde din eficientă.
 • materialul cu care sunt umplute (de exemplu: aer, lichid sau gel); În cazul acestor perne trebuie ca utilizatorii să aibă grijă să prevină colapasul spontan, care apare atunci când perna se sparge/ taie și lichidul/aerul iese, iar perna își pierde imediat eficiența. De asemenea, pentru pernele cu aer/ gel, trebuie ca utilizatorii să aibă grijă la felul în care temperatura foarte ridicată sau scăzută schimbă densitatea lichidului/ gelului și în ce măsură acest lucru reduce eficiența pernei.
 • principala lor utilizare (de exemplu: reducerea presiunii, confort, suport postural); Există utilizatori care au sensibilitatea redusă și pentru ei este foarte important ca rolul principal al pernei să fie acela de reducere a presiunii și prevenire a escarelor. Pe de altă parte, există persoane care nu au deloc sensibilitatea afectată și pentru care perne are mai ales rolul de a asigura confortul sau de a contribui la asigurarea unei poziții corecte.
 • forma lor (de exemplu: netede sau modelate).
 • modul în care sunt confecționate (de exemplu, pernele de spumă / burete pot fi confecționate dintr-o bucată de material sau pot fi „în straturi” – având mai multe straturi de spumă / burete).
 • husa. Oriunde este posibil, utilizatorii de scaun rulant cu incontinență au nevoie de o husă de pernă impermeabilă. E foarte important ca acești utilizatori să se asigure că au două perne, dintre care una de schimb, pentru a nu sta pe o pernă udă și a favoriza apariția escarelor.

Pernele de reducere a presiunii

Utilizatorii la care există riscul apariției escarelor trebuie să folosească perne pentru reducerea presiunii. Există diferite tipuri de perne pentru reducerea presiunii, inclusiv:

 • perne pentru reducerea presiunii, din spumă modelată / burete;
 • perne umplute cu aer/lichid/gel.

Principalele avantaje ale utilizării acestor perne sunt:

 • distribuirea greutății utilizatorului într-un mod cât mai egal posibil, pe toată suprafața șezutului scaunului rulant;
 • reducerea presiunii în zonele unde există riscul apariției escarelor, unde presiunea este puternică (oasele bazinului);
 • reducerea alunecării, sprijinind utilizatorul, astfel încât acesta să stea în poziția așezat.

Cum știi ce pernă ți se potrivește?

Există teste de reducere a presiunii pe care specialiștii în furnizarea de servicii de scaune rulante le pot aplica, astfel încât perna recomandată să fie cea mai potrivită pentru nevoile tale.

Dintre testele care se pot face amintim:

 • Un test manual simplu, recomandat de Organizația Mondială a Sănătății pentru a verifica dacă perna reduce într-adevăr presiunea de sub oasele bazinului utilizatorului. Testul constă în poziționarea mâinilor sub oasele bazinului (ischioane) utilizatorului de scaun rulant, de către un specialist, și interpretarea rezultatelor în funcție de mișcarea permisă la nivelul degetelor.
 • Testul folosind echipamentul computerizat BodiTrak. Sistemul se poziționează între scaunul rulant și sezutul utilizatorului, apoi se conectează la ecranul unui monitor și, cu ajutorul senzorilor, permite afișarea în culori diferite a zonelor celor mai expuse la risc de apariție a escarelor.
  Programează-te la testarea computerizată a presiunii exercitate în poziția așezat, cu ajutorul sistemului BodiTrak, la unul dintre cele trei centre regionale Motivation din Ilfov, Galați sau Cluj.

Pentru mai multe informații despre programele Motivation și sprijin în alegerea unei perne potrivite, apelează Telefonul utilizatorului de scaun rulant: 0800.030.762, de luni până joi în intervalul orar 9:00 – 16:00 iar vinerea în intervalul 9.00-14.00. Număr apelabil gratuit.

Articol pregătit de Erika G.
Sursă articol: Servicii pentru utilizatorii de scaune rulante, publ. de Organizația Mondială a Sănătății și trad. de Fundația Motivation România, Ed. Contaplus, 2013

Acest articol nu poate fi reprodus nici integral, nici pe fragmente, fără acordul scris al Fundației Motivation România.

Puteti citi tot articolul folosind aplicatia MotiActiv:
Get it on Google Play
Download on the app store
Comments are closed.