Aspecte emoționale după o leziune medulară

Aspecte emoționale după o leziune medulară

Leziunea medulară poate fi devastatoare prin  acomodările și adaptările fizice și psihice la care este supusă persoana imediat după diagnosticare. Se pot manifesta o gamă largă de emoții imediat după accident.

Într-o astfel de situație, orice manifestare poate fi considerată normală și fiecare persoană, cu sprijinul adecvat al celor din jur, va găsi modalitatea proprie de a depăși momentele dificile.
De multe ori, nu ce se întâmplă este important, ci ceea ce gândește persoana în legătură cu ce i s-a întâmplat.

ASPECTE MOTIVAȚIONALE

  • Recunoașterea sentimentelor proprii. Este normal și natural să ai o multitudine de emoții puternice atunci când viața îți este dată peste cap.
  • Acceptarea realității. Înseamnă să recunoști schimbările care au apărut. Nu presupune în mod neapărat să fii de acord cu ceva sau să te bucuri.
  • Destăinuirea. Este important să găsești pe cineva cu care să stai de vorbă și să i te destăinui. Poate să fie un membru al familiei, un prieten apropiat, un cadru medical în fața căruia te simți în siguranță și poți vorbi liber.
  • Obținerea de informații. Nevoile unei persoane se schimbă radical după accident și, de aceea, este necesar să te informezi asupra noului mod de funcționare a organismului, a vezicii urinare, sistemului intestinal, mobilității etc.
  • Acțiune. Implicare. Odată ce te-ai familiarizat cât de cât cu noua situație, trebuie să întreprinzi ceva. La fel ca toți oamenii, poți fi o persoană activă și e firesc să simți nevoia de a fi util/ă și implicat/ă. Reluarea serviciului sau a studiilor, hobby-urile, sportul, ieșirile cu prietenii, credința sunt tot atâtea oportunități de a avea o viață normală.
  • Gândirea pozitivă. Gândurile sunt cele care ne fac să avem diferite sentimente, care ne fac să ne comportăm într-un anumit mod, mai mult sau mai puțin adaptat noii situații. Înlocuirea gândurilor negative cu unele pozitive poate ajuta enorm. Dincolo de pierderile suferite, toate persoanele cu leziune medulară au anumite abilități, posibilități de acțiune, resurse și calități.

Articol scris de Mirela C.
Foto: Mihai Marin
Acest articol nu poate fi reprodus nici integral, nici pe fragmente, fără acordul scris al Fundației Motivation România.

Puteti citi tot articolul folosind aplicatia MotiActiv:
Get it on Google Play
Download on the app store
Comments are closed.