
Ce este un scaun rulant corespunzător?
Pentru mulți dintre noi, folosirea unui scaun rulant nu este o situație ideală. Cu toate acestea, pe parcursul vieții apar situații neprevăzute care pot duce la nevoia utilizării unui scaun rulant temporar sau permanent. În această categorie pot intra accidentele auto sau de înot ori alte condiții de sănătate care afectează și mobilitatea.
Ce e important de reținut este că viața nu se termină odată cu folosirea unui scaun rulant. Fie că vorbim de o persoană tânără sau de una vârstnică, un scaun rulant potrivit este esențial pentru redobândirea libertății de mișcare, pentru a avea acces la activitățile din comunitate și pentru o viață împlinită.
Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS)[1] un scaun rulant potrivit trebuie să răspundă cerințelor utilizatorului și condițiilor de mediu ale acestuia – respectiv locului unde va fi folosit scaunul rulant. În același timp, trebuie să se potrivească din punct de vedere al dimensiunii și să asigure sprijin postural – să ajute persoana care-l folosește să mențină poziția așezat și să aibă echilibru. Un alt element caracteristic unui scaun rulant corespunzător este că poate fi întreținut și reparat pe plan local.
Există mai multe tipuri de scaune rulante, potrivite pentru utilizatori care au mobilitatea afectată temporar sau permanent, care pot menține singuri poziția așezat sau au nevoie de sprijin suplimentar, pentru cei care sunt mai activi sau cei care sunt la începutul parcursului în scaun rulant și nu au încă abilități de manevrare a scaunului rulant. Pentru alegerea celui mai potrivit tip, este important ca utilizatorul să se sfătuiască cu un specialist și să parcurgă mai multe etape, pe care le vom descrie într-un alt articol.
Articol scris de George Ș.
[1] Organizația Mondială a Sănătății, „Ghid privind furnizarea scaunelor rulante cu antrenare manuală în regiuni cu resurse limitate”, p.12 https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/43960/9789241547482_rum.pdf
Acest articol nu poate fi reprodus nici integral, nici pe fragmente, fără acordul scris al Fundației Motivation România.