
BodiTrak – sistemul inovator, util pentru prevenirea escarelor
Escarele se numără printre complicațiile medicale frecvente în rândul persoanelor cu mobilitatea și sensibilitatea afectate. Tratamentul lor este adesea de lungă durată și costisitor. De aceea, pentru protejarea sănătății este foarte importantă prevenirea escarelor.
Pe lângă recomandările pentru prevenirea escarelor, despre care am scris pe larg într-un articol dedicat, aici, Fundația Motivation vine în sprijinul persoanelor cu risc de dezvoltare a escarelor prin oferirea unui serviciu unic în România: testarea presiunii exercitate în poziția așezat. Pentru aceasta, specialiștii Motivation folosesc un sistem inovator, BodiTrak.
Ce este BodiTrak?
Sistemul BodiTrak este alcătuit dintr-o husă de testare a presiunii, pe bază de senzori, și un program software care îi permite specialistului care face evaluarea să scaneze, să înregistreze, să noteze, să arhiveze și să distribuie informațiile colectate. Sistemul se conectează la computer printr-un cablu USB sau wireless.
În ce constă evaluarea cu BodiTrak?
Persoana va fi evaluată folosind scaunul rulant și perna pe care le utilizează de obicei.
Husa BodiTrak pe bază de senzori va fi poziționată între șezutul persoanei evaluate și perna scaunului rulant. Această husă trebuie să fie întinsă, fără cute.
Specialistul care face evaluarea vede rezultatele pe monitorul computerului, care are soft-ul pentru testare instalat. Se afișează conturul și suprafața ocupată de persoana evaluate. Acestora le sunt asociate valori numerice ale presiunii exercitate în poziția așezat, exprimate în mmHg (milimetri coloanal de mercur) și culori diferite, în funcție de cât te intensă este presiune exercitată.

Cum se interpretează rezultatele?
În funcție de valorile înregistrate, specialiștul care face evaluarea poate recomanda – corectarea poziției, reglaje sau adaptări ale scaunului rulant, înlocuirea pernei sau chiar a scaunului rulant.
Astfel:
- Nivelul de presiune între 5 și 100 mmHg, afișat cu nuanțe de la alb, la albastru și verde, este considerat sigur. Presiunea exercitată în poziția așezat este una bună, greutatea este distribuită egal, nicio intervenție nu este necesară.
- Nivelul de presiune între 100 și 140 mmHg, afișat cu nuante de la verde deschis, la galben, este considerat o avertizare. Presiunea exercitată în poziția așezat nu este ideală, dar se poate interveni pentru îmbunătățirea situației. Se observă și corectează postura persoanei evaluate, se fac mici reglaje ale scaunului rulant și ajustări ale pernei (dacă modelul ei permite). Ulterior se reevaluează persoana, ca să se verifice eficiența intervenției și scăderea valorilor presiunii.
- Nivelul de presiune între 140 și 200 mmHg, afișat cu nuante de la galben deschis până la roșu este considerat periculos. În zonele afișate cu aceste culori, riscul de dezvoltare a escarelor este foarte mare. Intervenția poate consta în corectarea posturii persoanei evaluate, ajustarea sau chiar înlocuirea pernei, reglaje ale scaunului rulant sau chiar înlocuirea acestuia. Ulterior, se reevaluează persoana, ca să se verifice eficiența intervenției și scăderea valorilor presiunii.

Cum poate fi accesat serviciul de testare a presiunii cu BodiTrak
Fundația Motivation România dispune de patru sisteme de testare a presiunii BodiTrak, folosite de specialiștii din București-Ilfov, Galați, Cluj și Iași. Acestea sunt utilizate pentru testarea pesoanelor cu dizabilități utilizatoare de scaune rulante din toată țara, în cadrul unor evenimente programate la nivel regional. Serviciul este furnizat gratuit.
Pentru mai multe informații despre programarea la testare, persoanele interesate pot apela Telefonul utilizatorului de scaun rulant: 0800.030.762, de luni până joi în intervalul orar 9:00 – 16:00 iar vinerea în intervalul 9.00-14.00. Număr apelabil gratuit.
Citește și articolele:
- Ce sunt escarele, de ce apar și care sunt zonele predispuse?
- 10 sfaturi utile pentru prevenirea escarelor
- Tehnici de reducere a presiunii (VIDEO)
- De ce să folosești o pernă pe scaunul rulant
Articol pregătit de: George Ș., Erika G.
Acest articol nu poate fi reprodus nici integral, nici pe fragmente, fără acordul scris al Fundației Motivation România și menționarea sursei.