Sexualitate în cazul persoanelor cu leziuni medulare
O leziune medulară are impact nu doar la nivel fizic, ci și la nivel psihologic și social pentru persoana care o dobândește. Efectele sunt resimțite și de membrii familiei, de partenerul de cuplu sau de prieteni. Odată cu lezarea măduvei spinării, mobilitatea și sensibilitatea sunt afectate total sau parțial, sub nivelul leziunii. Așadar implicațiile leziunilor medulare se resimt și la nivelul activității sexuale. E firesc ca după dobândirea unei leziuni medulare să vă punteți întrebări despre cum vor funcționa relațiile pe care le aveți, cum se vor desfășura relațiile sexuale, dacă veți putea găsi un partener de cuplu potrivit sau dacă veți putea avea copii.
Vom răspunde la aceste întrebări într-o serie de articole pe tema sexualității în cazul femeilor și bărbaților cu leziuni medulare, a sarcinii și maternității în cazul femeilor cu leziuni medulare, pe tema întâlnirilor și relațiilor cu partenerii de cuplu.
Despre sexualitate
În sensul cel mai larg, sexualitatea cuprinde toate sentimentele, atitudinile și comportamentele care contribuie la definirea unei persoane ca bărbat sau femeie atât în public, cât și în privat. Sexualitatea sănătoasă reprezintă o extensie naturală a afecțiunii, sensibilității și companiei dintre două persoane.
Sexualitatea este ceea ce ne ghidează în dorința naturală de a ne conecta cu alții prin dragoste, afecțiune și intimitate. Sexualitatea se manifestă nu doar prin contact fizic – atingeri, îmbrățisări, alint, săruturi, activitate sexuală, ci și prin stabilirea unei conexiuni emoționale cu o persoană, prin definirea identității sexuale și a celei de gen. Sunt esențiale cunoașterea și stima de sine pentru toți indvizii. Cu atât mai mult în cazul persoanelor cu leziuni medulare este importantă cunoașterea de sine, identificarea felului în care s-au modificat corpul vostru și modul în care funcționați, rutina, după o leziune medulară. E nevoie să vă cunoașteți foarte bine, ca să-i puteți împărtăși lucruri despre voi și partenerului vostru.
Care este impactul leziunii medulare asupra sexualității
Afectarea mobilității, sensibilității la atingere, a reflexelor sexuale – toate apar adesea ca urmare a unei leziuni medulare. Felul în care ele se reflectă atunci când vorbim despre preludiu, orgasm, fertilitate depinde de nivelul la care este leziunea și de tipul ei – daca este completă sau incompletă. De asemenea, medicația folosită poate influența și ea.
Uneori, leziunea medulară poate afecta și modul în care persoanele se percep și unele situații pot conduce la scăderea stimei de sine. Este o capcană în care nu trebuie să cădeți. 😊 Faptul că aveți mobilitatea și sensibilitate afectată, că folosiți un scaun rulant și/sau alte dispozitive ca să funcționați nu vă face să fiți mai puțini atractivi/e sau dezirabili/e. Este important să vă simțim confortabil cu voi, să fiți conștienți de calitățile pe care le aveți. Vă definiți prin mai mult decât felul în care vă deplasați.
Dorința sexuală nu se pierde odată cu afectările fizice. Ea este prezentă și poate fi manifestată mai ușor, mai sigur, după ce persoana cu leziune medulară învață mai multe lucruri despre cum să aibă grijă de ea însăși, despre corpul său și despre cum poate să gestioneze schimbările apărute (de la incontinență, la protejarea pielii și acțiunile de igienă și îngrijire personală). Sigur că fiecare persoană cu leziune medulară este diferită, unică, și are dorințe proprii. Chiar dacă, în general, sunt afectate sensibilitatea la atingere (ceea ce poate duce la schimbarea zonelor erogene așa cum le știați înainte de leziunea medulară), orgasmul, erecția, ejacularea, lubrifierea vaginală, există diferite soluții, iar peroanele cu leziuni medulare pot avea în continuare experiențe sexuale plăcute.
Pe scurt, despre lucrurile care pot să funcționeze diferit după o leziune medulară
Se poate spune că prima experiență sexuală după o lezune medulară se simte ca inițierea sexuală, chiar dacă persoana nu mai e virgină. Asta pentru că actul sexul se simte cu totul diferit decât ce știați înainte. Asta nu înseamnă că e mai puțin satisfăcător, ci doar că e diferit.
Excitarea sexuală este răspunsul corpului la dorința de a face sex. Aceasta include o creștere a ritmului cardiac, a tensiunii arteriale și a ritmului de respirație și poate include o creștere a fluxului de sânge către organele genitale pentru a pregăti corpul pentru contactul sexual.
La femei, excitarea se manifestă prin creșterea lubrifierii vaginale pentru a pregăti vaginul pentru o penetrare mai ușoară și mai sigură, iar la bărbați – prin erecție. Pentru persoanele fără leziune medulară, excitarea are loc pe două căi:
- calea reflexă – când excitarea care apare ca răspuns la atingerea senzuală.
- calea psihogenă – când excitarea apare după senzații sexuale psihologice, cum ar fi gânduri sexuale, priveliști, mirosuri sau sunete care activează sexual persoana.
După leziunea medulară – una sau ambele căi pot fi blocate.
Majoritatea persoanelor cu leziuni medulare pot reacționa la atingerile senzuale în zone precum gâtul, urechile ș.a. Uneori, zonele erogene se pot schimba după leziune medulară, de aceea trebuie, înainte de toate să vă cunoașteți corpul foarte bine și să vedeți ce funcționează.Unele persoane cu leziuni medulare, mai ales dintre cele cu leziune incompletă, pot fi excitate de senzații sexuale psihologice.
Pentru bărbații cu leziune medulară cervicală sau leziuni medulare toracice, mai sus de vertebra T10, erecțiile pot rezulta din stimularea directă a penisului sau scrotului sau prin stimularea indirectă a penisului de la o vezică plină, de exemplu, sau prin stimularea anusului sau a rectului. Acestea sunt adesea denumite erecții „reflexe” și nu sunt întotdeauna asociat cu activitatea sexuală. Erecțiile reflexe apar frecvente în timpul cateterizării, sau în timpul rutinei de management intestinal sau în timpul unor exerciții fizice de tipul mobilizărilor picioarelor și ies din sfera noastră de control. Erecțiile psihogene – care apar ca urmare a mesajelor transmise de creier nu apar în cazul persoanelor care au leziuni medulare complete mai sus de vertebra T10.
În cazul femeilor cu leziuni medulare cervicale complete sau leziuni medulare mai sus de vertebra T10, erecția clitorisului și lubrifierea vaginului rezultă de cele mai multe ori prin stimularea directă sau indirectă a zonei genitale, intrării în vagin, dar nu rezultă ca urmare a mesajelor transmise de creier.
Atât pentru bărbații cât și pentru femeile cu leziuni medulare între L2 și S2, se crede că sunt posibile atât răspunsuri sexuale care rezultă atât din mesajele transmise de creier (psihogene), cât și răspunsuri sexuale care rezultă din stimularea directă sau indirectă a zonei genitale (reflexe), dar niciunele dintre acestea nu pot fi controlate.
În cazul bărbaților cu leziuni medulare sub nivelul L2, emisiile seminale (de dinaintea etapei ejaculării – când sperma și lichidul seminal pătrund în uretră) pot apărea atunci când e vorba despre excitare intensă.
Nu se pot face generalizări în legătură cu schimbările funcționării din punct de vedere sexual, atunci când leziunea este între nivelurile T10 și L2 sau când leziunea este incompletă. În aceste cazuri persoana trebuie să se bazeze pe observațiile proprii în ce privește răspunsurile corpului, care pot fi diferite de la o persoană la alta.
În cazul în care întâmpină dificultăți, femeile pot folosi un lubrifiant vaginal sau îi pot cere sfatul medicului. În cazul bărbaților – majoritatea pot avea erecție ca urmare a stimulării prin atingere. Uneori pot ajuta medicamentele reomandate de un specialist sau alte variante precum – un inel de constricție, un dispozitiv de aspirare cu vid, injectarea de medicamente în penis sau o proteză peniană implantată chirurgical.
Persoanele cu leziuni medulare pot avea în continuare orgasm. Stimularea organelor genitale e de obicei un mod bun de a ajunge la orgasm, iar atingerile senzuale în zona în care sensibilitatea se modifică (la nivelul leziunii) pot ajuta în obținerea orgasmului.
Pentru a ajunge la orgasm, femeile pot folosi un vibrator sau alte accesorii sexuale. Bărbații au orgasm, de obicei, atunci când sperma ajunge din nou în vezică, în loc să fie eliminată – e vorba despre ejaculare retrogradă. După orgasm, scade și spasticitatea.
Activitatea sexuală poate fi plăcută cu sau fără a ajunge la orgasm. Nu trebuie să renunțați din prima, ci să experimentați diferite feluri în care puteți ajunge la plăcere. De exemplu, puteți discuta cu medicul despre dispozitive care ar putea ajuta. De exemplu, în cazul bărbaților – un vibrator de amplitudine ridicată pus pe penis poate stimula ejacularea. În cazul femeilor, un dispozitiv cu rol de aspirare ușoară poate poate contribui la creșterea capacității clitorisului de a răspunde, astfel încât să puteți atinge orgasmul.
Câteva lucruri de care să țineți cont înainte de a experimenta
Dacă leziunea este la nivel T6 sau mai sus, trebuie să acordați atenție semnelor de tipl durerilor de cap sau alte simptome ale disreflexiei autonome. Dacă acestea apar, opriți-vă, măsurați tensiunea arterială și, la nevoie, cereți sfatul medicului.
Managementul urinar și intestinal sunt foarte importante înainte de activitatea sexuală. La fel și igiena, managementul durerii și al spasticității. Este de evitat stimularea intensă în zona genitală sau anală dacă vezica și intestinele nu au fost golite.
Dacă nu au existat probleme de fertilitate înainte de leziunea medulară, atât bărbații cât și femeile pot deveni părinți. Folosirea mijloacelor contraceptive și de protecție sunt recomandate și în cazul persoanelor cu leziuni medulare. În cazul bărbaților, este posibil ca, odată cu trecerea anilor calitatea spermei să fie afectată, de aceea se recomandă analize de specialitate. Despre acest subiect vom scrie într-un articol viitor.
Articol pregătit de: Erika G.
Surse:
1. Dr. Mitchell S. Tepper – United Spinal Association: Living Your Life – Sexuality
following Spinal Cord Injury;
2. MSKT – Model Systems Knowledge Translation Center, 2015, Sexuality &
Sexual Function after SCI
3. Craig Hospital (craighospital.org), 2019, Sexual Function for Women after
Spinal Cord Injury
4. Foto: Gaelle Marcel / Unsplash.com
Acest articol nu poate fi reprodus nici integral, nici pe fragmente, fără acordul scris al Fundației Motivation România și menționarea sursei.