Rampe pentru accesibilizarea interioarelor
Pentru acei utilizatori de scaune rulante care au în interiorul locuinței, între camerele esențiale sau în curte praguri sau borduri pe care nu le pot despăși în condiții de siguranță în mod independent și pentru care nu există posibilitatea de anulare, soluția este amenajarea unor rampe pentru accesibilizare. Chiar și în cazul persoanelor cu abilități crescute de manevrare a scaunului rulant, e bine să se amenajeze rampe pentru compensarea acestor diferențe de nivel, inclusiv pentru protejarea sănătății persoanei și a integrității scaunului rulant, pe termen lung. .
Lungimea rampelor diferă în funcție de înalțimea pragului sau a bordurii. Astfel, cu cât obstacolul este mai înalt, cu atât rampa trebuie sa fie mai lungă, pentru a crește eficiența. În ceea ce privește panta și dimensiunile, se aplică aceleași recomandări ca la rampele din exterior. Astfel, conform Normativului privind adaptarea clădirilor civile şi spaţiului urban aferent la nevoile individuale ale persoanelor cu dizabilități (NP 051-2012), pentru denivelări mai mari de 20 cm, panta maximă a rampei trebuie să fie cuprinsă între 5% și 8%, în timp ce, pentru denivelări mai mici de 20 cm, panta maximă a rampei de acces poate fi 15%, pentru a permite accesul în siguranță. Este reomandat ca lățimea rampei să fie de 1,20 m.
De exemplu:
- pentru un obstacol cu înălțimea de 30 cm, lungimea rampei trebuie să fie între 3.75 m (caz în care panta este de 8%) și 6 m (caz în care panta este de 5% și rampa este mai lină).
- pentru un obstacol cu înălțimea de 12 cm, rampa va avea lungimea de 80 cm (caz în care panta este de 15%).
Materialele folosite pentru contruirea rampelor ar putea fi lemn, tablă sau ciment, în funcție de situație și de designul camerei, pentru a crea armonie vizuală. Important este să se ia în calcul ca materialul să fie antiderapant, pentru siguranță.
Printre beneficiile accesibilizării spațiilor și compensării diferențelor de nivel prin montarea rampelor se numără:
- Funcționalitatea – rampele îi permit unui utilizator de scaun rulant să se deplaseze în interiorul locuinței fară să aibă nevoie de ajutor de la altă persoană pentru trece dintr-o cameă în alta.
- Creșterea gradului de indepedență – accesibilizarea spațiului de locuit ușurează activitățile zilnice ale unui utilizator de scaun rulant și scade nevoia de asistență din partea altei persoane.
- Creșterea stimei de sine a persoanei, ca urmare a unei mai bune funcționări și a reușitelor obținute în mod independent.
- Confort și siguranță.
- Beneficii pentru întretinerea scaunului rulant – eliminarea obsacolelor face ca deplasearea în interiorul locuinței să devină facilă, iar scaunul rulant să fie mai puțin solicitat, lucru care îi crește durata de viață.
- Beneficiile economice – este mai ieftin să se construiască o rampă decât să se înlocuiască ușile, să se toarne șapă pentru egalizarea sau refacerea și finisarea unor pereți etc. – modificări ce implică costuri mai ridicate.
Articol scris de Alin A.
Sursă: Normativul privind adaptarea clădirilor civile şi spaţiului urban aferent la nevoile individuale ale persoanelor cu dizabilități (NP 051-2012)
Acest articol nu poate fi reprodus nici integral, nici pe fragmente, fără acordul scris al Fundației Motivation România și menționarea sursei.