Cum să gestionezi epuizarea nervoasă legată de leziunea medulară

Cum să gestionezi epuizarea nervoasă legată de leziunea medulară

Termenul de burnout este folosit adesea în zilele noastre, cu referire la epuizarea nervoasă dată de situațiile stresante legate de locul de muncă. Ținând cont că viața în scaun rulant implică gestionarea unor situații stresante zi de zi, putem să extindem discuția și să vorbim chiar despre un fel de burnout dat de leziunea medulară, care descrie epuizarea ce vine din gestionarea unor situații dificile specifice persoanelor cu leziune medulară.

Dacă vom compara epuizarea nervoasă dată de locul de muncă și cea dată de viața cu leziune medulară, vom găsi câteva diferențe și asemănări. Asemănările sunt date de simptome: în ambele situații vorbim de senzație acută de oboseală, cinism sau sentimente negative și eficiență redusă. Diferența majoră vine din faptul că programul de muncă este definit, are un început și un sfârșit, în fiecare zi, și că poți să îți iei concediu, în timp ce viața cu leziune medulară nu are pauze, nu poți să iei o vacanță atunci când simți că te ajung grijile și stresul. Spasticitatea, durerea, programul pentru gestionarea afectărilor urinare și intestinale, provocările legate de accesibilitate, accesarea drepturilor, procurarea echipamentului de mobilitate și dispozitivelor urinare – toate acestea și altele specifice vieții cu leziune medulară sunt ”sarcini” pe care nu poți să le amâni sau să le delegi.

Ce e de făcut, ca să nu cedezi și să gestionezi cu succes situațiile stresante?

  1. Vorbește cu cineva care e în aceeași situație! Să te lupți cu toate în același timp și să cauți singur/ă soluții nu este eficient. Pe termen scurt, ai impresia că situația e sub control, dar pe termen lung riști să te afunzi în supărări și frustrări date de mici eșecuri cumulate. Așa că soluția este să vorbești cu alți oameni care au leziune medulară, s-au confruntat cu situații similare și le-au gestionat cu succes. Sigur că suntem unici si uneori soluțiile găsite de alții nu ni se potrivesc, dar nu e mereu așa. Chiar și sentimentul că nu ești singur pe care ți-l dau aceste interacțiuni poate să fie de ajutor, ca să treci mai ușor peste dificultăți.  
  2. Nu te neglija! Chiar și în situațiile stresante, este important să ai grijă de tine și de sănătatea ta. Stresul poate să contribuie la tot felul de complicații, de care nu ai nevoie, inclusiv medicale sau probleme precum creșterea greutății – care nu te ajută deloc dacă te gândești la transferuri, libertate de mișcare ș.a.
  3. Găsește o variantă să ”evadezi” din cotidian: uită-te la un film, ascultă muzică, fă sport! Sportul e o cale bună să te eliberezi de energia negativă și, totodată, să gestionezi complicațiile fizice asociate stresului.
  4. Tu ai control asupra situației și poți atenua starea de epuizare! Fiecare dintre noi, cu sau fără o leziune medulară, are zile mai bune și mai puțin bune și ajunge la epuizare, la un moment dat. Important e să nu te blochezi în această etapă. Traiul cu o leziune medulară vine la pachet cu multe provocări pe care alții nu le pot înțelege și nici nu le poți cere tuturor asta, fiindcă oamenii au experiențe diferite de viață. Explică doar ce e de explicat și găsește resurse – oameni și informații care să te ajute să depășești situațiile dificile.
  5. Amintește-ți că pentru a face lucrurile care te interesează, mai întâi trebuie să gestionezi tot ce ține de leziunea medulară. Nu poți să sari peste etapa aceasta, dar nici nu trebuie să reduci existența ta la gestionarea lucrurilor care țin de leziunea medulară. Motivează-te cu gândul că la capătul celălalt al tunelului te așteaptă lucruri, activități și oameni dragi, pentru care merită să treci prin toate astea. Poți să le gestionezi și nu ești singur!

Un studiu pe tema epuizării în cazul persoanelor cu leziune medulară evidențiază câteva aspecte de care să ținem cont pentru a preveni sau gestiona cu succes această stare. Astfel, concluziile studiului arată importanța pe care o au:

  • recunoașterea indiciilor care arată că ne îndreptăm spre epuizare nervoasă, pentru că există o graniță fină între acesta, sentimentul de zădărnicie și depresie
  • identificare sursei principale a epuizării nervoase și factorii care întrețin această stare – uneori ei pot fi dintre complicațiile asociate leziunii medulare precum spasticitatea, problemele de circulație a sângelui, de protecție a pielii etc. Dacă sunt identificați factorii care adâncesc stare de epuizare nervoasă, e mai ușor să acționezi asupra lor și să te redresezi.
  • menținerea unei stări bune de sănătate, prin informații aplicate corect în legătură cu management-ul urinar și intestinal, menținerea unei poziții corecte în scaunul rulant etc.
  • odihna, pauzele regulate și echilibrate, însoțite de strategii de combatere a stresului prin muzică, sport, yoga, meditație. Acestea pot să prevină epuizarea psihică. Nu se recomandă nici extreme în ce privește odihna – prea mult timp dormind sau stând degeaba nu e productiv.
  • înțelegerea corectă a implicațiilor și schimbărilor date de leziunea medulară și o imagine de sine realistă – să nu ne setăm așteptări greu de atins.
  • implicarea în acitivăți ce țin de hobby-uri și activități profesionale. Acestea oferă atât un  sentiment de utilitate, cât și senzația de control asupra timpului tău și de stabilitate financiară, dacă e vorba de activități plătite.

Articol scris de Erika G.
Surse:

  • Inspirat din articolul SCI Burnout publicat pe https://backbonesonline.com/sci-burnout/ de Mike Franz, persoană cu leziune medulară și tetraplegie;
  • Research paper – Managing fatigue following spinal cord injury: A qualitative exploration, Karen W. Hammell, William C. Miller, Susan J. Forwell, Bert E. Forman, Brad A. Jacobsen, 2009
Puteti citi tot articolul folosind aplicatia MotiActiv:
Get it on Google Play
Download on the app store
Comments are closed.